Linkovi

Nastavak trgovinskih pregovora SAD i EU


Američki izaslanik za spoljnu trgovinu Majkl Fromen
Američki izaslanik za spoljnu trgovinu Majkl Fromen

Evropljani i Amerikanci su, sticajem okolnosti, u svoje pregovore morali uvrstiti i izvoz energije - američkog gasa za evropsko i ukrajinsko tržište

U Berlinu je danas održana konferencija o transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu koje radi na novom, sveobuhvatnom sporazumu dva atlantska partnera.

"Razmjena dobara i usluga izmedju SAD i EU hrani naše ekonomije sa trilionom dolara svake godine, naši investicijski odnosi vrijede četiri triliona dolara a to je više od statistike jer te kancelarije, fabrke u vašem gradu znače stabilnost i ekonomsku bezbjednost. I tu su i radna mjesta: 13 miliona radnih mjesta je tu zahvaljujući našim transatlantskim trgovinskim odnosima. Ali znamo da možemo bolje. Kancelarka Merkel je prije par dana bila naš gost u Vašingtonu i ona je jasno rekla- sve što ostatak svijeta radi na polju trgovine se ne može porediti sa onim što se deševa izmedju SAD i EU", naglasio je zamjenik državnog savjetnika za nacionalnu sigurnost i ekonomske poslove i koopredsjednik Transatlantskog ekonomskog savjeta, Majkl Fromen.

"Od našeg sporazuma će koristi imati i potrošači- biće niže cijene za cijeli niz proizvoda koje uvozimo jedni od drugih. Riječ je o proizvodima poput odjeće i obuće. Ali cijene će ići dole samo ako budemo ambiciozni u smanjenju tarifa i troškova", naveo je evropski komesar za trgovinu, Karel de Guht.

Evropljani i Amerikanci su, sticajem okolnosti, u svoje pregovore morali uvrstiti i izvoz energije - tačnije, američkog gasa za evropsko i ukrajinsko tržište jer, sudeći po situaciji i najavama ruske strane ponovljenim na redovnom skupu u Varšavi, u skoro vrijeme bi se mogli očekivati ozbiljniji poremećaji.

"Bezbjednost snabdijevanja ruskim gasom za konačne korisnike u EU i države koje nisu evropske članice, poput Ukrajine, nije garantovana", rekao je evropski komesar za energiju, Ginter Otinger.

Svima je jasno- pored dugovanja Ukrajine ruskom snabdijevaču za gas, u igri je politika i zapadno-ruske igre oko Ukrajine. Jedno je sigurno, u njima neće biti pobjednika i ta činjenica je sve jasnija svim upletenim stranama.
XS
SM
MD
LG