Linkovi

SAD i EU ne traže priznanje Kosova


Državna sekretarka Hilari Klinton, srpski premijer Ivica Dačić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na pres konferenciji u Beogradu
Državna sekretarka Hilari Klinton, srpski premijer Ivica Dačić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na pres konferenciji u Beogradu

Državna sekretarka i visoka predstavnica EU poručile su međutim da očekuju da Beograd i Priština primene dosadašnje sporazume i nastave dijalog

Hilari Klinton i Ketrin Ešton doputovale su poslepodne u Beograd, a u razgovoru sa predsednikom i premijerom Srbije poručile da Amerika i Evropa ne traže od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali da očekuju primenu dosadašnjih sporazuma i nastavak dijaloga sa Prištinom.

Odmah po dolasku u Beograd američka državna sekretarka Hilari Klinton i evropska komesarka za bezbednost Ketrin Ešton su se sastale sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, a prva poruka koju su prenele srpskim zvaničnicima može da stane u jednu rečenicu - Amerika i Evropa ne traže od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali očekuju da Beograd i Priština primene dosadašnje sporazume i nastave dijalog. Pozdravljajući nedavni susret Ivice Dačića i Hašima Tačija, Hilari Klinton je istakla da podizanje dijaloga na viši nivo predstavlja priliku za obe zemlje da obezbede napredak u ključnim pitanjima slobode kretanja, granica, vladinih službi:

"Kosovo je nezavisna država i granice u Evropi se neće menjati. Ali, postoje mnoge stvari koje se mogu postići između Kosova i Srbije ako rade zajedno u korist obe države. Razumem da je to veoma teško, međutim to ide ruku pod ruku sa potrebama srpskog naroda. Jer pored podrške članstvu Srbiji u EU i dijalogu u vezi sa članstvom, ja sam naglasila da je Amerika posvećena bilateralnim odnosima i partnerstvu sa Srbijom."

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je poručila da je budućnost Srbije u EU i dodala da je napravljen značajan napredak u evrointegracijama, a rezultat toga jeste da je Srbija postala kandidat. Dogovorili smo se da nastavimo dijalog i planiramo da se vrlo skoro ponovo sastanemo, rekla je Eštonova:

"Ovaj dijalog sa Prištinom je u interesu obe strane. Njegov najjasniji cilj je da se poboljšaju životi ljudi i da pomogne da se reše problemi. Čineći to, približiće Srbiju i Kosovo Evropskoj uniji."

Obraćajući se javnosti, premijer Srbije Ivica Dačić je izjavio da je Srbija opredeljana da sva otvorena pitanja vezana za Kosovo rešava mirnim putem i da očekuje da će dijalog biti nastavljen u novembru. Dačić se zahvalio sagovornicama iz SAD i EU što neće terati Srbiju da čini ono što ne može - a to je da prizna nezavisnost Kosova:

"Mi nećemo priznati nezavisnost Kosova, ali smo spremni za dogovor i razgovore. Mislimo da to treba da bude povezano sa pitanjem ubrzanja naših evropskih integracija i mislimo da u tome treba aktivno da učestvuju i Srbi sa Kosova i Metohije. Ova Vlada je preuzela odgovornost da, sa jedne strane sprovodi dogovore koje je prethodna Vlada potpisala, sa druge strane da učestvuje u nastavku dogovaranja vezano za telekomunikacije i energetiku. I prihvatila je odgovornost i politički rizik da učestvuje i u političkom dijalogu, koji je, kao što znate nedavno otpočeo susretom kod gospođe Ketrin Ešton."

Susret srpskih zvaničnika sa državnom sekretarkom SAD i visokom predstavnicom EU pratilo je oko 200 akreditovanih novinara iz oko 50 redakcija, a njihov boravak u Beogradu obezbeđivalo je 4.000 policajaca. Posle razgovora u Beogradu Hilari Klinton i Ketrin Ešton su otišle za Prištinu, gde nastavljaju balkansku turneju.
XS
SM
MD
LG