Linkovi

Ešton: Bez izmena Dejtona


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i državna sekretarka Hilari Klinton nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i državna sekretarka Hilari Klinton nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu

Situacija u Bosni i Hercegovini bila je jedna od tema današnjeg susreta državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, koje su u Stejt dipartmentu potpisale sporazum o većem učešću SAD u misijama Unije. Uz podsjećanje da je protekle nedjelje boravila u Bosni, Ešton je poručila je da se očekuje da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik doprinese napretku cjelokupne zemlje, dok je Klinton navela da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju kancelariju Visokog predstavnika.

Državna sekretarka je tokom susreta sa visokom predstavnicom Evropske unije izrazila zabrinutost u pogledu, kako je navela na konferenciji za novinare, političkog zastoja u Bosni i Hercegovini.

Kao i bilo kojih akcija koje bi mogli da podriju Dejtonski sporazum i stabilnost zemlje. U potpunosti podržavamo nadležnosti kancelarije Visokog predstavnika Incka i želimo da narod u toj zemlji ostvari težnje ka neophodnim reformama, efikasnoj vladi i evropskoj budućnosti“.

Visoka zvaničnica EU istakla je da je boravila u Bosni protekle nedjelje kako bi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku jasno stavila do znanja da neće biti izmena Dejtonskog sporazuma.

„I da postoje očekivanja da on kao političar odigra svoju ulogu u pomaganju postizanja napretka cjelokupne zemlje. I biće veoma važno za narod da se vlada formira što prije i preuzme svoje obaveze, u svijetlu sve veće nezaposlenosti i drugih izazova“

Ešton i Klinton su, u Stejt Dipartmentu potpisale okvirni sporazum o većem civilnom učešću SAD u misijama EU.

XS
SM
MD
LG