Linkovi

Izborni rezultat komplikuje spoljnu politiku?


Budući lider većine u Senatu Mič Mekonel
Budući lider većine u Senatu Mič Mekonel

Kada u januaru Republikanska stranka preuzme kontrolu nad Senatom, stvari bi mogle da postanu znatno komplikovanije u vezi sa spoljnopolitičkim inicijativama predsednika Obame, smatraju stručnjaci.

Međutim, predsednik Obama i dalje će imati značajnu moć kada je reč o smeru američke diplomatije.

Republikanac Mič MekKonel postaće lider većine u Senatu, što je jedan od najuticajnijih položaja u Vašingtonu. Predsednik Obama će i dalje kontrolisati američku spoljnu politiku, ali sa republikanskom većinom u Senatu, biće mnogo teže predstaviti ujedinjeni stav prema svetu, smatra Džejkob Parakilas, zamenik šefa programa za Ameriku u Čatam Hausu u Londonu:

“Predstava da predsednik diriguje dnevnim redom, a da Senat izvršava njegove direktive biće zamenjena pričom u kojoj se predsednik i Senat sukobljavaju povodom sporazuma sa Iranom, dodatnih sankcija Rusiji, strategije protiv Islamske države, i još raznih drugih pitanja“.

Kada novi republikanski senatori preuzmu dužnost, imaće stav o spoljnoj politici, a njihov nagon će biti da se suprotstavljaju predsedniku. Međutim, ako se pojave ozbiljna pitanja o nacionalnoj bezbednosti, verovatno će ga podržati, smatra Johanes Tim, stručnjak Nemačkog instituta za međunarodna i bezbednosna pitanja u Berlinu, koji je za naš program govorio preko Skajpa.

“Ako predsednik treba da se suoči sa krizom, ili ako treba da zauzme agresivniji stav, može da računa na podršku Republikanaca – prvo, zato što se Republikanci zalažu za takav pristup, pa ga neće omesti. A drugo, zato što smo u kriznim situacijama uvek videli takozvano ‘okupljanje oko zastave’“.

Tim veruje da će Republikanci podržati neka pitanja važna za Evropljane, uključujući suprotstavljanje Rusiji, i proširenje trans-atlantske trgovinske razmene. Međutim, kako kaže - mogli bi da spreče Obamu da sarađuje sa Evropljanima u vezi sa klimatskim promenama.

Jedno od ključnih pitanja tiče se nuklearnih pregovora sa Iranom, a rok za postizanje dogovora ističe za manje od tri nedelje. Analitičari smatraju da bi to moglo da poveća pritisak da se postigne sporazum, i da ga pre kraja godine usvojio sadašnji Senat, koji kontrolišu Demokrate.

U suprutnom, tvrdi Parakilas, predsedniku će biti teže da nagovori republikanski Senat da smanji sankcije Iranu, što je predviđeno sporazumom:

“Sigurno će biti primoran da zauzima strožiji stav, i to povodom svih pitanja“.

A to bi moglo da obuhvati i njegov odgovor na rusku agresivniju politiku u Ukrajini I drugim mestima, i borbu protiv ekstremista Islamske države u Siriji i Iraku.

XS
SM
MD
LG