Linkovi

Predsednički izbori sa globalnim posledicama


Gradjani ispred centra za rano glasanje u Kolambusu u Ohaju, 30. oktobra 2012.
Gradjani ispred centra za rano glasanje u Kolambusu u Ohaju, 30. oktobra 2012.

"Amerikanci će na ovim izborima da glasaju, a svet će morati da se nosi sa posledicama“, kaže analitičar Brus Stouks.

Bez obzira što se Evropa bori sa dužničkom krizom koja preti celom regionu, a Kina pokušava da ukoči usporavanje svoje ekonomije, izbori u Sjedinjenim Državama su na naslovnim stranama širom sveta. Građani planete žele da znaju koga će Amerikanci da izaberu za svog novog lidera. Ko god da pobedi u novembru, kontrolisaće najdeblji novčanik na svetu, a time i moć da usmerava globalnu ekonomiju.

Ako su ankete tačne, izbore 2012. će odlučiti nekoliko ključnih glasova u šaci neopredeljenih država. Daleko od toga da je reč samo o domaćim izborima. Brus Stouks, iz Istraživačkog centra „Pju“, kaže da će izbori u Sjedinjenim Državama imati globalne posledice.

„Apsolutno, Amerikanci će na ovim izborima da glasaju, a svet će morati da se nosi sa posledicama.“

Uz bruto nacionalni proizvod jednak otpilike četvrtini ukupne svetske proizvodnje, nijedna druga zemlja nema veći ekonomski uticaj. Poznata izreka među ekonomistima glasi da kada Sjedinjene Države kinu, ostatak sveta dobije nazeb.

Dezmond Lakman je makroekonomista u pretežno konzervativnom Američkom institutu „enterprajz“

„To smo jasno videli u vreme velike ekonomske recesije 2008 – 2009, kada su događaji koji su se dešavali u bankovnom sistemu Sjedinjenih Država, odjeknuli širom planete.“

Tokom predizborne kampanje, oba kandidata su se saglasila da je zdrava američka ekonomija ključna za globalnu stabilnost. Obojica su uveravala Amerikance da imaju plan za podsticaj ekonomije – počev od republikanca Mita Romnija, koji je obećao da će izmeniti situaciju zauzimanjem čvrstog stava prema Kini.

„Prvog dana, proglasiću Kinu valutnim manipulantom, što će mi omogućiti da kao predsednik, ako to bude potrebno, uvedem carine tamo gde smatram da Kinezi nepošteno iskorišćavaju naše proizvođače“, poručio je Romni.

Boreći se za svoj drugi mandat, predsednik Obama kaže da se američka trgovina pod njegovim vođstvom znatno povećala. Isto tako i kineska potcenjena valuta, čija se vrednost – kako kaže – povećala za 9 odsto od njegovog stupanja na dužnost. Obama ističe da je za jaku ekonomiju ključno vraćanje industrijskih poslova u Sjedinjene Države, dodajući da je Romni pogrešna osoba za to.

„Imajte na umu da je guverner Romni ulagao u kompanije koje su bile pioniri u prebacivanju poslova u Kinu. Guverneru, vi ste poslednja osoba koja će biti čvrsta prema Kini“, istakao je Obama.

Kina je samo deo veće jednačine. Dužnička kriza u Evropi je smanjila potražnju za američkom robom. Dezmond Lakman kaže da bi produbljivanje problema u eurozoni moglo dodatno da uspori rast – širom sveta.

„Očekujem da će Evropa, kao najveći tgovinski partner Sjedinjenih Država, u narednim godinama postaviti stvarne izazove pred Sjedinjene Države.“

Lakman kaže da Romni nudi poslovno povoljnije rešenje hronično visoke nezaposlenosti u zemlji. Ali Brus Stouks, iz Centra „Pju“, ukazuje da bi s obzirom na Obaminu popularnost u mnogim delovima sveta, slika Sjedinjenih Država mogla da pretrpi štetu pod Romnijevim predsedništvom.

„Kina je vrlo interesantna. Zaista mislim da bi s obzirom na Romnijevu priču, slika Amerike u Kini mogla da pretrpi kratkoročnu štetu. Ali dugoročne posledice će se osetiti u Evropi.“

Nedavno istraživanje Centra „Pju“ je pokazalo da je zapadna Evropa ubedljivo za to da Obama dobije drugi mandat: 92 odsto u Francuskoj, 89 u Nemačkoj i 73 odsto u Britaniji. Međutim, predsednik je loše prošao u Grčkoj, gde svega 22 odsto ispitanika odobrava način na koji on vodi globalnu ekonomiju.
Ko god da pobedi, Lakman kaže da je ulog veliki, naročito u slučaju da podeljeni Kongres ne bude u stanju da se dogovori o drastičnom smanjenju troškova na kraju godine.

„Ako stvari krenu loše u Sjedinjenim Državama, to bi svakako imalo ogromne globalne posledice, naročito sada kada ostatak sveta nije u dobroj situaciji, poslednja stvar koja im je potrebna je posrtanje Sjedinjenih Država.“

Istorija pokazuje da će se svet navići, koga god Amerika izabere. Ali eksperti ističu da je jasno da će izbor godinama uticati na ekonomsku i geopolitičku situaciju širom sveta.
XS
SM
MD
LG