Linkovi

Republikanci i dalje u prednosti


Republikanci i dalje u prednosti

Nedelju dana uoči izbora u Sjedinjenim Državama, ankete i dalje pokazuju da će se značajno povećati broj republikanskih zakonodavaca u Kongresu. Prema istraživanju agencije „Galup“, Republikanska stranka preuzeće kontrolu u Predstavničkom domu od demokrata, koji će međutim zadržati većinu u Senatu.

Predizborna aktivnost je poslednjih nekoliko dana sve intenzivnija i burnija. U metežu koji je nastao uoči debate u Kentakiju, pristalica republikanskog kandidata Renda Pola napao je predstavnicu liberalne organizacije, moveon.org.

"Nisu imali baš prijatan stav prema meni i mojoj poruci, koja je ista kao i druge. Samo sam htjela da budem tamo sa svojim transparentom, ali su me napali”, kaže Loren Val iz te organizacije.

Na Floridi su se čule i optužbe o prevari nakon što je demokratskoj kandidatkinji za guvernera, Aleks Sink, data poruka tokom debate.

“Aleks, kažeš da uvijek poštuješ pravila. Pravilo je da niko ne može da nam daje poruke tokom pauze. Tvoj izborni štab je međutim to uradio koristeći Aj-ped”, kazao je tokom debate republikanski kandidat za guvernera Rik Skot.

Oštri politički obračuni su međutim povod za sve veće nezadovoljstvo birača. Prema anketi mreže EJ-BI-SI i Jahua, veći dio američke javnosti smatra da ne postoji dovoljno dobar izbor. Samo 19 odsto glasača ističe da barem postoji dovoljan broj kandidata koji zastupaju njihov stav o potrebama zemlje, dok 46 odsto navodi da ih je malo ili uopšte ne postoje.

Tridesetpet odsto Amerikanaca je, po svemu sudeći, nezainteresovano za izbore, s obzirom na to da ne znaju da li ima kandidata s čijim stavovima su saglasni. Predsjednik Obama sinoć je pokušao da motiviše demokratske pristalice da glasaju.

“Za nedelju dana imaćemo šansu da još jednom poručimo” Da, mi to možemo”.

Obama će danas napraviti pauzu kada je riječ o političkoj kampanji, dok će potpredsjednik Bajden i prva dama MIšel Obama nastaviti sa predizbornim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG