Linkovi

Istaknuti političari u izbornoj kampanji


Predsednik i prva dama SAD na skupu u Ohaju
Predsednik i prva dama SAD na skupu u Ohaju

Dvije nedjelje uoči kongresnih izbora u Sjedinjenim Državama, u predizborne aktivnosti uključili su se neki od najznačajnijih američkih političara - od predsjednika i potpredsjednika SAD Baraka Obame i Džozefa Bajdena, do bivšeg predsjednika Bila Klintona i republikanskog senatora i bivšeg predsjedničkog kandidata Džona Mekejna.

Demokrate su prvi put posle dvije godine upotrebile svoje, ne baš tajno, oružje. Mišel Obama pridružila se predsjedniku kome, očekivano, ovo nije prvi put da učestvuje u predizbornim kampanjama proteklih godina.

“Formiraćemo pokret za promjene koji će trajati narednih deset, dvadeset godina. Poboljšaćemo ekonomsku sitiuaciju i vratiti srednjoj klasi položaj koji joj pripada”, istakao je Barak Obama.

Dvije nedjelje uoči glasanja, izborni obračuni širom zemlje su sve oštriji. U jednom od političkih oglasa čak se navode aktivnosti kandidata tokom studentskih dana. Senator Džon Mekejn je u međuvremenu odstupio od senatske prakse i direktno kritikovao svoju koleginicu.

“U današnjem američkom Senatu, Barbara Bokser je stranački najostrašćenija senatorka i najveći protivnik odbrambenog sektora.”

Očekuje se da će izborna trka postati još žešća -i za republikance i za Obamu. Prva dama SAD danas boravi u Njujorku i Konektikatu, dok se predsjednik priprema da u saveznim državama Kaliforniji i Vašingtonu podrži kampanje senatorki Barbare Bokser i Peti Marej.

XS
SM
MD
LG