Linkovi

"Političko hakovanje - nova i opasna metoda"


Američki zvaničnici sumnjaju da je Rusija odgovorna za nedavne sajber napade na sisteme za registraciju glasača u američkim državama Ilinois i Arizona. Posle tih napšada vlasti u te dve savezne države morale su da na nekoliko dana potpuno onesposobe pristup svojim bazama podataka.

Najteži napad dogodio se u Ilinoisu, gde su hakeri došli do privatnih podataka čak 200 hiljada birača, uključujući njihove brojeve socijalnog osiguranja i vozačkih dozvola.

Napadi su primorali Federalni istražni biro da izda upozorenje državnim izbornim komisijama širom Sjedinjenih Država da poboljšaju zaštitne sisteme na svojim kompjuterima.

Džejms Endru Luis iz istraživačke grupe Centar za strateške i međunarodne studije govorio je za Glas Amerike putem Skajpa i rekao da su poslednji napadi još jedan dokaz da strane vlade, poput Rusije i Kine, proširuju napore da upadnu u američki izborni sistem pred predsedničke izbore u novembru.

“Dakle, hakeri su upadali u baze podataka kako bi došli do informacija o planovima kampanje, istraživanjima o protivkandidatu, te o donatorima. Ako je to ono što nas brine, onda je ovo treća runda. Još niko nije javno objavio kompromitujuće informacije u cilju da utiče na ishod izbora, što bi zaista bilo previše. Hakovanje u cilju špijunaže se dešava svake nedelje. Hakovanje za političke ciljeve ili za prisiljavanje na ne[to, to je nova i opasna metoda”, rekao ej Luis.

Sajber napadi u Ilinoisu i Arizoni usledili su posle upada u kompjuterske sisteme Demokratskog nacionalnog komiteta, posle čega su objavljeni kompromitujući imejlovi što je primoralo predsednicu Demokratskom nacionalnog komiteta Debi Vaserman Šulc da podnese ostavku.

Nadležni su zaključili da su taj napad najverovatnije izvele osobe povezane sa ruskom vladom – što Moskva poriče.

XS
SM
MD
LG