Linkovi

Skandal među demokratama?


Debi Voserman Šulc

Predsednica Demokratskog nacionalnog komiteta ili DNC-a, Debi Voserman Šulc neće predsedavati stranačkom konvencijom koja počinje u ponedeljak u Filadelfiji pošto je Vikiliks objavio oko 20.000 imejlova Demokratske stranke, koja sugerišu da se aktivno radilo na diskreditaciji kampanja senatora iz Vermonta Bernija Sandersa, prenosi mreža CNN.

Stranački odbor za proceduralne mehanizme je povukao ulogu Vaserman Šulc u svojstvu predsednika konvencije i nju će na tom položaju zameniti članica Predstavničkog doma iz Ohaja, Marša Fadž.

U jednoj od email poruka sugeriše da je Sanders možda ateista, iako je on otvoreno govorio o svom jevrejskom nasleđu.

Sanders je u današnjem intervjuu za CNN nazvao komentare u tim email porukama "užasavajućim", ali je dodao "da ga to nije šokiralo" jer se na istu temu oglasio pre šest meseci rekavši da Demokratski nacionalni komitet podržava Hilari Klinton i protivi se njegovoj kampanji.

Neki demokratski lideri su pozvali na ostavku stranačkih funkcionera uključujući predsednicu Šulc.

U medjuvremenu, demorkate se okupljaju danas pred nacionalnu konvenciju na kojoj će zvanično proglasiti bivšu američku državnu sekretarku Hilari Klinton za svog predsedničkog kandidata na izborima 2016.

Ovo je prvi put da je neka politička stranka u Americi izabrala ženu za predsedničkog kandidata.

XS
SM
MD
LG