Linkovi

Paneta u poseti Egiptu


Sekretar za odbranu Lion Paneta i šef egipatskog vladajućeg Vojnog saveta, feldmaršal Husein Tantavi tokom susreta u Kairu
Sekretar za odbranu Lion Paneta i šef egipatskog vladajućeg Vojnog saveta, feldmaršal Husein Tantavi tokom susreta u Kairu

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta, danas je u Kairu razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Sinajskom poluostrvu, posle nedavnih prekograničnih napada koji su podstakli diplomatski spor između Egipata i Izraela.

Paneta je bezbednosne teme pokrenuo na sastanku sa šefom egipatskog vladajućeg Vojnog saveta, feldmaršalom Huseinom Tantavijem, a jedna od njih je bilo egipatsko reagovanje na proteste u okviru takozvanog Arapskog proleća.

U izveštajima pre razgovora, očekivalo se da će Paneta da pokrene i pitanje mogućnosti oslobađanja Ilana Grapela, navodnog izraelskog špijuna koji je uhvaćen u Egiptu. Grapel ima dvojno američko-izraelsko državljanstvo, a egipatske vlasti su ga uhapsile u junu pod optužbom da radi za izraelsku obaveštajnu agenciju Mosad.

Paneta je pre dolaska u Kairo, u Tel Avivu kritikovao američke zakonodavce zbog suspenzije pomoći u iznosu od 200 miliona dolara namenjene fondovima za razvoj na palestinskim teritorijama.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare sa izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom rekao da "nije trenutak za ukidanje tih fondova". Paneta je istakao da je trenutak "kritičan" za ceo region i da američki zvaničnici nastavljaju pokušaje da privole Palestince i Izraelce da pregovaraju o mirovnom sporazumu.

Američki Državni sekretarijat je saopštio da Obamina administracija "intenzivno" razgovara sa zakonodavcima koji zadržavaju novac za Palestince. Zvaničnici američke agencije za pomoć inostranstvu, USAID-a, potvrdili su da su zbog zadržavanja novca pojedini programi ugroženi. Palestinski zvaničnici kažu da je taj potez kontraproduktivan za mir, ali da ih neće odvratiti od traženja priznanja palestinske državnosti u Ujedinjenim nacijama.

XS
SM
MD
LG