Linkovi

Keri: Veze sa Egiptom neće se prekidati


Egipatska vojska čuva prilaze kairskom trgu Tahrir, poprištu nedavnih krvavih demonstracija
Egipatska vojska čuva prilaze kairskom trgu Tahrir, poprištu nedavnih krvavih demonstracija

Američki državni sekretar kaže da Sjedinjene Države ostaju predane obnavljanju demokratije u Egiptu i žele da vlada te zemlje bude uspešna

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da odluka Sjedinjenih Država da smanje svoju pomoć Egiptu ne znači da će Vašington prekinuti veze sa tom zemljom.

Keri je danas rekao da je Obamina administracija i dalje predana obnavljanju demokratije u Egiptu i da će ostati u vezi sa prelaznim funkcionerima te zemlje, koji – kako je rekao – “dobro shvataju našu predanost uspehu ove vlade, koji želimo da ona postigne”.

Američki Državni sekretarijat saopštio je juče da će Sjedinjene Države zamrznuti milione dolara svoje pomoći vladi u Kairu koju podržava vojska, što se uglavnom odnosi na vojnu pomoć.

Predstavnik egipatskog ministarstva inostranih poslova Badr Abdelati nazvao je tu odluku “pogrešnom” i rekao da je njegova zemlja predana sprovođenju svoje političke platforme koja obuhvata plan za održavanje izbora iduće godine.

Egipatska vojska smenila je u julu demokratski izabranog predsednika Mohameda Morsija i predala vlast privremenoj vladi do održavanja novih izbora. Od tog prevrata najmanje hiljadu ljudi, pretežno islamista, ubijeno je u okviru sprovođenja oštrih mera prema ekstremistima i pristalicama svrgnutog predsednika Mohameda Morsija i njegove stranke Muslimansko bratstvo.
XS
SM
MD
LG