Linkovi

Znatno povećana stopa rasta u SAD


Američki biznisi bolje posluju što podstiče ekonomski rast
Američki biznisi bolje posluju što podstiče ekonomski rast

Američki ekonomski rast je znatno ubrzan tokom drugog kvartala ove godine, dostigavši godišnju stopu od četiri odsto.

U današnjem izveštaju Sekretarijata za ekonomiju se navodi da su razlozi tome povećana kupovina od strane kompanija, povećano trošenje od strane državnih i lokalnih uprava, kao i porast američkog izvoza.

Stopa rasta u aprilu, maju i junu predstavlja veliku promenu u odnosu na tri prethodna meseca kada je neuobičajeno loše vreme osujetilo poslovne aktivnosti te se stopa rasta smanjila na dva odsto.

Većina ekonomista je predvidela oživljavanje ekonomije, ali je mali broj njih predvideo ovako snažan rast.

U medjuvremenu, američka centralna banka unapredila je procenu stanja najveće svetske ekonomije, naglašavajući pad stope nezaposlenosti i signalizirajući da je inflacija na putu da dostigne željeni nivo. Međutim, posle dvodnevnog sastanka u Vašingtonu, zvaničnici Federalnih rezervi i dalje su zabrinuti zbog nedovoljnog oporavka na tržištu rada, tako da su ponovili da ne žure sa podizanjem osnovne kamatne stope, koja je već godinama na rekordno niskom nivou.

Kako se i očekivalo, Federalne rezerve su odlučile da dodatno smanje svoj program stimulacije privrede kupovinom hartija od vrednosti, sa 35 na 25 milijardi dolara mesečno, u nameri da do jeseni potpuno ukinu tu meru.

XS
SM
MD
LG