Linkovi

Skok na berzi nakon pada nezaposlenosti


Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je na 6,1 odsto, dok je otvoreno gotovo 290 hiljada radnih mesta; Dau Džons prvi put iznad 17 hiljada poena

Jedan od glavnih indeksa na američkoj berzi, Dau Džons, dostigao je prvi put 17 hiljada poena, nakon što je američka vlada objavila nagli rast zapošljavanja prošlog meseca.

Prema izveštaju Sekretarijata za rad, u junu je otvoreno 288 hiljada radnih mesta, dok je stopa nezaposlenosti pala sa 6,3 na 6,1 odsto, što je najniži nivo u poslednjih gotovo šest godina. Današnji podaci nadmašili su očekivanja ekonomista i investitora.

Predsednik Barak Obama je tokom posete jednoj tehnološkoj kompaniji u Vašingtonu rekao da je prvi put od 1999. otvarano 200 hiljada radnih mesta mesečno, pet meseci za redom. Obama je poručio da bi ta cifra bila još veća da nema političkog zastoja u Vašingtonu.

Vladini eksperti navode da je rast zapošljavanja zabeležen u više sektora, te da je najveći broj ljudi zaposlen u profesionalnim službama, maloprodaji, prehrambenim uslugama i zdravstvenoj zaštiti.

Novi podaci mogli bi da nagoveste oporavak najveće svetske ekonomije od posledica neuobičajeno oštre zime koja je nanela štetu privredi u prvom tromesečju.

XS
SM
MD
LG