Linkovi

SAD: Pozitivni ekonomski pokazatelji


Najnoviji i izveštaj američkog sekretarijata za rad potvrdio je solidan rast tržišta radne snage što čini izvesnijom odluku Federalnih rezervi o podizanu kamatnih stopa kasnije ovog meseca.

Američka ekonomija je u novembru dodala 211 hiljada radnih mesta, dok je stopa nezaposlenosti i dalje 5 odsto, što je najniži nivo u poslednjih 7 i po godina.

Analitičari ocenjuju da su rezultati dovoljno dobri da mogu da garantuju da će kamatne stope biti podignute. Finansijska tržišta su takodje reagovala pozitivno na današnji izveštaj pošto su akcije porasle, dok je dolar ojačao.

Najviše radnih mesta dodato je u gradjevinskoj industrioji i uslužnom sektoru, dok je u industriji i rudarstvu zabeležen gubitak radnih mesta. Medjutim bez posla je i dalje 7,9 miliona Amerikanaca, dok 6,1 milion radi samo delimično radno vreme.

Predsednica Federalnih rezervi Dženet Jelen juče je najavila da će odluka o podizanju kamatnih stopa, po prvi put u poslednjih gotovo 10 godina, biti doneta na poslednjem sastanku tog tela ove godine, 15. i 16. decembra, ukoliko ekonomski pokazatelji budu dobri.

XS
SM
MD
LG