Linkovi

Saopštiti teške istine o američkom dugu


Predsednik Obama je danas u Beloj kući, uoči održavanja prvog sastanka Nacionalne komisije za fiskalnu odgovornost i reformu, zatražio da ona javno saopšti teške istine o sve većem dugu zemlje.

Predsednik je rekao da će svi aspekti budžeta biti ispitani i provereni kako bi se smanjilo trošenje. Takođe je ukazao da pojedine mere za smanjenje duga mogu da budu nepopularne, ali je zatražio od zakonodavaca da više razmišljaju o budućoj generaciji, nego o predstojećim izborima.

Predsednik je u februaru formirao dvostranačku komisiju od 18 članova koja će da razmatra nacionalni deficit, koji se u 2009. povećao na 1400 milijardi dolara.

Predsednik Obama je nešto kasnije krenuo na dvodnevno putovanje po gradićima i manjim zajednicama na američkom Srednjem Zapadu, gde će sumnjičavim biračima govoriti o potrebi ulaganja u takozvanu čistu energiju. Na početku turneje nazvane "Bela kuća Glavnoj ulici", Obama je radnicima u fabrici elisa za vazdušne turbine u Ajovi, rekao da će nastojanja njegove administracije da podstakne ekonomiju ulaganjem u čiste energetske izvore, pomoći da se do kraja 2012. otvori 700 hiljada novih radnih mesta.

Raste cena nekretnina u Sjedinjenim Državama

Danas su objavljena dva odvojena ekonomska izveštaja u kojima se navodi da su skočile cene nekretnina u Sjedinjenim Državama, ali da je poraslo i poverenje potrošača na najviši nivo u poslednjih 18 meseci. Cene nekretnina u februaru su zabeležile prvi rast od 2006. godine, a na osnovu podataka iz 20 većih gradova, S&P/Kejs Šiler indeks ukazuje da su cene porasle za 0,6 odsto u odnosu na februar prošle godine. Podsetimo, pad cena nekretnina igrao je ključnu ulogu u podsticanju ekonomske krize.

Za to vreme, autokompanija Ford danas je objavila da je ostvarila profit u prvom kvartalu tekuće godine, što budi nadu da će i ostale grane industrije uskoro biti na putu ekonomskog oporavka.

Od "keša za starudiju" do poreskih olakšica za kupce svojih prvih nekretnina, vladini programi za ekonomski oporavak izgleda su urodili plodom.

"Poreska olakšica mi puno znači i definitvno me je podstakla da uradim stvari koje želim u svom domu“, kaže Toni Ostin, koja planira da kupi svoju prvu kuću.

Američka ekonomija nastavlja da raste ubrzanim tempom – brzinom kao automobile Forda, kompanije koja je u prva tri meseca ove godine zaradila više od 2 milijarde dolara. Ford prošle godine nije uzeo novac iz državnog paketa za podsticaj privrede, kao npr. Dži Em. Predsednik Obama, medjutim, optimističan je u pogledu uspeha kontroverznog paketa, s obzirom da je Dži Em prošle nedelje otplatio svoj dug vrativši više od 8 milijardi dolara američkoj i kanadskoj vladi.

“To je pet godina pre roka za povraćaj kredita”, napomenuo je predsednik Dži Ema, Ed Vajtaker.

Današnji indeksi pokazali su da su skočile cene nekretnina u februaru prvi put u poslednje 3 godine, dok je prošle nedelje zabeležen najveći mesečni rast nove gradnje u protekle 47 godine.

Što se tiče tržišta rada, nedavna anketa koju je sprovela Nacionalna asocijacija ekonomije biznisa, pokazala je da od ukupnog broja anketiranih, 37 odsto privatnika planira da otvorni nova radna mesta u narednih nekoliko meseci. U poredjenju sa podacima iz januara, to je za 8 odsto više, dok je 26 odsto ispitanika prijavilo i da su radnicima povećane plate.

Jedna velika prepreka oporavku, medjutim, predstavljaju otežani uslovi za dobijanje kredita, što onemogućava firmama da prošire svoje poslovanje.

XS
SM
MD
LG