Linkovi

Povećana prodaja kuća u SAD


Sekretarijat za trovinu saopštio je da se prodaja kuća u odnosu na prethodni mesec povećala za gotovo 6 odsto,

Zvaničnici Američke centralne banke su saopštili da ekonomija raste po „umerenoj“ stopi, ali da je porast broja radnih mesta „usporen“. Istovremeno, Federalne rezerve su zadržale kamatne stope na rekordno niskom nivou, na kojem se već neko vreme i nalaze.

Niske kamate treba da podstaknu ekonomiju, olakšavajući dobijanje kredita za kupovinu kuća, izgradnju fabrika i otvaranje novih radnih mesta. Federalne rezerve takođe nastavljaju složen program kupovanja obveznica, da bi snizile kamatne stope na dugoročne kredite.

Centralna banka je takođe ukazala da su izvestan porast trošenja u domaćinstvima, manji pad ulaganja u poslovanje i poskupljenje energije, uticali na manji skok inflacije.

Nešto ranije, u današnjem izveštaju Sekretarijata za trgovinu, navodi se da se prodaja kuća u odnosu na prethodni mesec povećala za gotovo 6 odsto, a 27 odsto u odnosu na proteklu godinu. Povećala se i cena. Eksperti ukazuju da su na prodaju uticale niske kamate i porast stanovništva.

Veliki problemi u građevinskom sektoru su imali glavnu ulogu u finansijskoj krizi koja je gurnula zemlju u najveću recesiju u proteklim decenijama.
XS
SM
MD
LG