Linkovi

Rekordan broj siromašnih u SAD


Američki Statistički biro je saopštio da je stopa siromaštva prošle godine u Sjedinjenim Državama dostigla najviši nivo pose 15 godina, a da je ukupan broj ljudi koji žive u siromaštvu najveći u pola veka - otkako se vodi ova statistika.

U danas izdatom izveštaju, navodi se da se ukupan broj siromašnih u Sjedinjenim Državama povećao sa 13,2 odsto u 2008, na 14,3 odsto prošle godine.

Takođe se navodi da je prošle godine bilo 43 miliona i 600 hiljada siromašnih, što je povećanje od gotovo četiri miliona u odnosu na prethodnu godinu.

Prema merilima Biroa za statistiku, četvoročlana porodica se svrstava u kategoriju siromašnih u slučaju da joj je godišnji prihod manji od 22 hiljade dolara. Prosečan prihod američke porodice je prošle godine iznosio 49.777 dolara, odnosno isto kao i prethodne, 2008.

Vlada je u međuvremenu saopštila da je neznatno smanjen broj zahteva za nadoknade nezaposlenima, ali da je stopa nezaposlenosti ostala na istom nivou. U odvojenom izveštaju takođe se navodi da je u avgustu oduzeto 95 hiljada kuća, što je najveća cifra od početka krize na tržištu nekretnina.

XS
SM
MD
LG