Linkovi

Nove mere za podsticaj ekonomije


Predsednik Barak Obama će tokom govora one nedelje izneti ideje za podsticanje ekonomskog rasta i kreiranje novih radnih mesta. Ekonomija će biti najvažnije pitanje na novembarskim kongresnim izborima, dok ankete javnog mnjenja pokazuju da se neki od članova Kongresa iz Demokratske stranke suočavaju sa tesnom re-izbornom trkom.

Predsjednik Barak Obama je u obraćanju radnicima u saveznoj državi Viskonsin, na praznik Dana rada, predstavio novi šestogodišnji infrastrukturni plan, koji predviđa izgradnju puteva, željezničkih pruga i aerodromskih pisti.

Plan predsjednika Obame, koji zahtjeva početno ulaganje od 50 milijardi dolara kako bi se podstaklo otvaranje radnih mjesta, obuhvata i izgradnju efikasnije električne mreže, brze željeznice i uvođenje brzog interneta. Predsjednik je rekao da će biti obnovljeno više stotina hiljada kilometara puteva i da će biti unapređen sistem za kontrolu avio-saobraćaja kako bi se smanjila kašnjenja i skratilo vrijeme putovanja.

Takođe je obećao da će sarađivati sa Kongresom kako bi osigurao da novi predlog ne doprinese povećanju deficita. U okviru novog ekonomskog plana, koji objavljuje samo dva mjeseca uoči kongresnih izbora, Obama će u sijredu predložiti produženje poreskih olakšica kompanijama za troškove istraživanja i razvoja, što će tokom desetogodišnjeg perioda koštati oko 100 milijardi dolara. Bijela kuća ističe da nije riječ o novom paketu mjera za podsticaj privrede, već nizu inicijativa.

“To bi moglo da bude od pomoći u narednih pola do godinu dana, kada je stvarno potrebno podstaći oporavak. Mislim da bi to doprinijelo ekonomskom rastu”, smatra ekonomista Mark Zandi.

Analitičari međutim ne očekuju da će nova inicijativa doprinijeti snižavanju stope nezaposlenosti, koja je trenutno 9,6 odsto. Pojedini ekonomisti takođe ističu da se ne rješavaju dugoročni ekonomski problemi.

“Zaduženost je prevelika. Potrebno je podstaći rast kako bi ljudi mogli da izađu iz dugova. Stvarnost je međutim da Obama nema viziju, odnosno nema jasnu filozofiju”, ističe ekonomista Pol Krugman.

Republikanci, očekivano, oštro kritikuju Obamin plan.

“Činjenica je da smo uradili nešto slično prije skoro dvije godine, bili bi smo u mnogo boljoj situaciji. Sada samo gube vrijeme”, kaže republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn.

Mekejn međutim priznaje da ni Republikanska stranka nije ponudila alternativu.

"Popularnost republikanaca, kao i demokrata, na niskom je nivou. Moramo da Amerikancima damo razlog da glasaju za nas”.

Manje od 60 dana uoči kongresnih izbora, demokratska stranka pokušava da popravi svoj rejting. U izbornu kampanju uključen je i bivši predsjednik Bil Klinton, a uskoro će mu se pridružiti i prva dama SAD, Mišel Obama. Demokrate su navodno takođe spremne da preusmjere novac u kampanje samo onih kandidata, koji još imaju šansu da pobijede.


XS
SM
MD
LG