Linkovi

Usporen rast američke privrede


Šef Federalnih rezervi Ben Bernanki saopštio je danas da je Centralna banka, ukoliko to bude potrebno, spremna da preduzme dalje mjere kako bi podstakla usporeni ekonomski rast. Bernanki je govorio na godišnjoj konferenciji zvaničnika Centralnih banaka širom svijeta, nakon što je američka vlada objavila da je ekonomija u drugom kvartalu rasla sporije nego što je prvobitno procijenjeno.

Bruto domaći proizvod najveće svjetske ekonomije je od aprila do juna porastao za 1,6 odsto na godišnjem nivou, što je bolje nego što se očekivalo, ali i slabije od prvobitne procjene od 2,4 i rasta od 3,7 odsto, koji je zabilježen u prva tri mjeseca ove godine.

“U ovom trenutku ne postoji stvaran pad ekonomije, ali građani i dalje osjećaju nepovjerenje i strah u pogledu svoje ekonomske budućnosti”, smatra analitičar Den Arnal.

Ekonomisti ističu da je naglo povećanje uvoza vodeći uzrok revidirane procjene rasta. Trgovinski deficit je u junu iznosio gotovo 50 milijardi dolara, što je najveći nivo u poslednjih 19 mjeseci.

Šef Federalnih rezervi Ben Bernanki priznao je da je privredni oporavak usporen više nego što se očekivalo i najavio da je Centralna banka spremna da, ukoliko to bude potrebno, obezbjedi dodatni podsticaj za ekonomiju. Uprkos nedavnim slabijim podacima, preduslovi za ubrzanje rasta naredne godine postoje, istakao je Bernanki, navodeći međutim da je i dalje zabrinut zbog visoke stope nezaposlenosti.

Investitori na Vol Stritu bili su ohrabreni spremnošću Federalnih rezervi da podstaknu oporavak i boljim rastom od očekivanog, pa su berzanski indeksi tokom dana rasli i više od jedan odsto.

Kakva je međutim trenutna ekonomska situacija, nagovijestio je najveći svjetski proizvođač kompjuterskih čipova “Intel”, koji je snizio procjene profita za tekući kvartal. Ta kompanija je saopštila da je potražnja za kompjuterima u razvijenim zemljama slabija od očekivane.

XS
SM
MD
LG