Linkovi

Obama gubi ključnog savetnika


Predsednik Američkih Federalnih rezervi, Ben Bernanki
Predsednik Američkih Federalnih rezervi, Ben Bernanki

Jedan od ključnih ekonomskih savetnika predsednika Baraka Obame, Osten Gulsbi, napustiće za nekoliko meseci Belu kuću i vratiti se profesorskom pozivu na Univerzitetu grada Čikaga.

Gulsbi je jedan od Obaminih „savetnika od najvećeg poverenja“ i njegov bliski prijatelj koji mu je pomogao da izvede zemlju iz najgore ekonomske krize u više decenija. Vol Strit Džurnal opisuje Gulsbija kao više pragmatičnog i manje liberalnog od nekih drugih predsedničkih savetnika.

U medjuvremenu, ekonomisti će budno pratiti kada šef američke Centralne banke danas bude ponovo procenjivao ekonomsku situaciju i objavljivao moguće izmene u politici u cilju podsticanja rasta i smanjenja nezaposlenosti.

Predsednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanki bi u večerašnjem govoru mogao da otkrije da li će biti pojačani napori na smanjivanju dugoročnih kamatnih stopa. Centralna banka je upravo završila novu rundu otkupa finansijskih obveznica u cilju smanjenja tih stopa, u nadi da će to olakšati poslovnim firmama pozajmljivanje novca neophodnog za širenje, kupovinu opreme i zapošljavanje dodatnih radnika.

Investitore će takodje interesovati nagoveštaji kada i koliko bi mogle da budu promenjene kratkoročne kamatne stope, koje su već neko vreme na istorijski niskom nivou.

XS
SM
MD
LG