Linkovi

Američka ekonomija ponovo u padu


Vlada je danas saopštila da je broj nezaposlenih radnika koji po prvi put traže nadoknadu za nezapolene porastao prošle nedelje za 34 hiljade

Najnoviji znaci pokazuju da ionako posustala američka ekonomija gubi snagu.

Vlada je danas saopštila da je broj nezaposlenih radnika koji po prvi put traže nadoknadu za nezapolene porastao prošle nedelje za 34 hiljade i sada iznosi ukupno 386.000.

Ekonomisti kažu da bi taj budno praćeni pokazatelj morao da trajno padne ispod 375 hiljada da bi visoka stopa nezaposlenosti od 8.2 odsto počela da se smanjuje.

Poslovna istraživačka grupa Konferens Bord saopštava da je indeks vodećih američkih ekonomskih pokazatelja pao u junu za tri desetine procenta, posle porasta od četiri desetine jednog procenta u maju. Ista grupa je saopštila da su istraživanja pokazala pad broja novih narudžbi, potrošačkih očekivanja i broja izdatih gradjevinskih dozvola za nove stambene i poslovne komplekse.

U medjuvremenu, trgovinska grupa Nacionalno udruženje prodavaca nekretnina saopštava da je prodaja postojećih nekretnina pala za 5,4 odsto u junu na godišnju stopu od oko 4,4 miliona. To je još uvek znatno niže od 6 miliona što analitičari smatraju zdravim tržištem.
XS
SM
MD
LG