Linkovi

Demografska tranzicija u SAD


Kvart u Anandejlu
Kvart u Anandejlu

Stanovništvo Sjedinjenih Država je protekle decenije premašilo brojku od 300 miliona, a većina tog rasta otpada na nebelačke grupe. Nova studija popisa stanovništva u 100 velikih gradskih područja u Americi ukazuje da se mnogi crnci, Azijati, Hispanci, kao i neudate i neoženjene osobe, rodjene u inostranstvu, sele u predgradja, svojevremeno nastanjena belačkim porodicama srednje klase sa decom. Te promene primetne su i u Anandejlu predgradju Vašingtona u Virdžiniji.

„Kad plačete tiho to je jecanje, a kad plačete glasno to je ridanje.“

Sintija Rozenberg je nastavnica književnosti u srednjoj školi u Anandejlu. Na ovom času ona medjutim podučava engleski jezik pre nego književnost.

Srednja škola u Anandejlu ima više od 2500 učenika iz 85 zemalja. Oni govore preko 40 jezika. Škola je dobila toliko novih učenika tokom proteklih deset godina da su mnogi smešteni u montažnim učionicama iza glavne zgrade.

Srednja škola u Anandejlu upošljava i službenike koji pomažu novim imigrantima. Oni tečno govore vijetnamski, španski i korejski. Dinora Gonzales rodjena u Hondurasu je koordinator za hispanske porodice.

„Bavim se uglavnom porodicama sa niskim primanjima u kojima se ne govori engleski te me zovu za svako pitanje u školi i potom ja stupam u kontakt sa savetnicima škole i nastavnicima, kao i oni sa mnom.“

Srednja škola u Anandejlu otvorena je 1954. godine za nekoliko stotina belačkih učenika.

„Kad je moj sin maturirao 1977. škola je imala oko 680 djaka. Samo jedna osoba je bila Afroamerikanac.“

Kada se Ketrin Kvigli 1962. presella u taj kraj, njeni susedi su svi bili belačke američke porodice srednje klase.

Ona kaže da većinu njenih suseda sada čine Korejci, Hispanci i imigranti sa Bliskog istoka i dodaje da je delimično izgubljen duh zajednice.

„Bilo je to istinsko susedstvo mada su mnoge porodice došle iz krajeva širom Amerike, ali se od vas očekivalo da budete deo zajednice. To više nije slučaj.“

Medjutim, ona se sprijateljila sa palestinskom porodicom prekoputa. Džozef Mura je živeo u Libanu, ali je pre deset godina napustio tu zemlju pošto je njegov brat, policajac, ubijen u političkom nasilju. On kaže da Anandejl ima sve što je njegovoj porodici potrebno.

„Pre svega moja žena ne vozi. Nema dozvolu. Ovde je šoping blizu. Perionice, benzin, sve je blizu, te ona može da hoda. Što je još važnije tu je i škola. Ne moram da brinem o školskom autobusu. Možemo da hodamo do nje.“

Mura je bio dobro plaćeni kuvar u Libanu, ali je morao da promeni profesiju kako bi izdržavao porodicu u Americi. Danas je vlasnik male gradjevinske firme. Mada imigranti moraju da se adaptiraju na novi život, oni takodje imaju duboki uticaj na Sjedinjene Države.

„Ljudi iz drugih delova sveta – Latinske Amerike, Azije – donose sa sobom druge jezike, običaje i navike iz svojih zemalja.“

Vilijam Frej, demograf u vašingtonskom institutu Brukings, kaže da vlade, škole, poslodavci i političari koji se kandiduju za izbore moraju da se povežu sa novim imigrantima. Mnogi od njih to već čine.

XS
SM
MD
LG