Linkovi

Oštre mere za smanjenje deficita?


Kopredsednici Nacionalne komisije za fiskalnu odgovornost i reformu Erskin Boulz i Alan Simpson obrazlažu svoj plan, Vašington, 1. decembar 2010.

Komisija koju je obrazovao predsednik Obama predložila je značajne promene u cilju smanjenja budžetskog deficita. Takozvana Nacionalna komisija za fiskalnu odgovornost i reformu danas je podnela svoj konačni izveštaj u kojem je upozorila da Sjedinjene Države rizikuju svoju finansijsku budućnost ukoliko ne smanje vladine izdatke.

Komisija predlaže da Kongres ukine skupe poreske olakšice i da povisi starosnu granicu za odlazak u penziju. Kopredsednici komisije - Alan Simpson i Erskin Boulz, izjavili su da bi, ukoliko njen predlog bude sproveden, budžetski deficit bio smanjen za 4 hiljade milijardi dolara, dok bi rastući dug Sjedinjenih Država bio stabilizovan do 2014. godine. Dva istaknuta senatora – republikanac Džad Greg i demokrata Kent Konrad prvi su medju članovima Kongresa najavili da će podržati predlog komisije. Medjutim, drugi članovi Kongresa su izjavili da neće podržati taj plan zato što zahteva preterano ili premalo smanjenje vladinih izdataka.

XS
SM
MD
LG