Linkovi

Nastavak pregovora o državnom dugu SAD


Pregovori o podizanju granice zaduživanja održavaju se svakodnevno u Beloj kući
Pregovori o podizanju granice zaduživanja održavaju se svakodnevno u Beloj kući

Uoči krajnjeg roka 2. avgusta, lideri američkog Kongresa i dalje tragaju za sporazumom koji će sprečiti kašnjenje najbogatije zemlje na svetu u isplati dugova.

Lider većinske Republikanske stranke u Predstavničkom domu, Džon Bejner, izjavio je novinarima da je uveren da će se naći rešenje za sadašnji spor oko načina smanjenja državnih troškova i otvoriti put za povećanje gornje granice zaduživanja. Sekretar za finansije Timoti Gajtner je takođe uveren da je sporazum moguć.

On je kao gost CNN-a rekao da je „nezamislivo“ da Sjedinjene Države ne budu u stanju da odgovore svojim obavezama. Bejner, koji predvodi Republikansku stranu u pregovorima, juče je ponovo razgovarao u Beloj kući sa predsednikom Barakom Obamom. Bejner je izjavio da želi da se vladini troškovi u narednoj deceniji smanje za četiri hiljade milijardi dolara.

Drugi avgust je poslednji rok za podizanje gornje granice zaduživanja, koje federalnoj vladi omogućuje da nastavi da pozajmljuje novac, a pregovarači izražavaju nadu da bi okviri sporazuma mogli da budu obelodanjeni u narednim satima, pre otvaranja azijskih berzi.

Navodi se da je najveća prepreka odbijanje republikanaca da prihvate povećanje poreza bogatim Amerikancima i korporacijama, koje traži predsednik Obama.

XS
SM
MD
LG