Linkovi

Zakonodavci pregovaraju, vreme ističe


Zakonodavci pregovaraju, vreme ističe
Zakonodavci pregovaraju, vreme ističe

U Sjedinjenim Državama, pritisak je sve veći da zakonodavci u Kongresu postignu sporazum i spreče da najveća svetska ekonomska sila po prvi put u istoriji ne ispuni svoje finansijske obaveze. Kolike su šanse da se izbegne scenario katastrofalan ne samo po američku, već i globalnu?

Pre samo dva dana izgledalo je da je dogovor o podizanju granice nacionalnog duga blizu. Međutim, sinoć je došlo do za sada najvećeg nazadovanja u pregovorima, a predsednik Barak Obama samo je napustio prostoriju.

U američkoj prestonici je ovih dana veoma vrelo, kako na ulicama, tako i u Kongresu. Predsednik Obama danas će se ponovo sastati sa kongresnim liderima, posle jučerašnjeg – kako izvori iz obe stranke tvrde – najnapetijeg sastanka do sada.

Obama je ušao u žustru raspravu o smanjenju deficita sa liderom republikanske manjine u Predstavničkom domu Erikom Kantorom, koji je ponovo predložio kratkoročno povećanje limita duga, da bi se izbegla katastrofa.

Iznervirani predsednik Obama ponovo je zapretio vetom i napuštajući sastanak poručio republikancima da „ne blefira“.

Čak je i lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel upozorio svoje stranačke kolege da bi nepodizanje granice zaduživanja bila politička katastrofa.

"Odbijam da pomognem Baraku Obama da obezbedi reizbor tako što će republikance dovesti u poziciju da smo suvlasnici loše ekonomije".

Zastoj u pregovorima već ima ozbiljne implikacije. Kreditna agencija „Moody's“ juče je objavila da razmatra snižavanje kreditnog rejtinga zemlje.

"Mislim da možemo očekivati da berza pretrpi udarac, hartije od vrednosti i sama ekonomija takođe", ističe Liz En Sonders, glavni finansijski analitičar kompanije "Čarls Švab".

Pol Rolins i Džen Moren su penzioneri u Severnoj Karolini koji žive od svog penzionog fonda, koji bi mogao da doživi drugi težak udarac u poslednje četiri godine.

"Izgubili bismo kuću i morali da se preselimo u iznajmljeni stan u kratkom roku", kaže Rolins.

Predsednik Obama dao je kongresnim liderima rok do petka da odluče gde ovi razgovori idu. Da li je moguće postići dogovor u vezi sa deficitom ili je vreme da se država fokusira na izbegavanje katastrofalnih posledica eventualne nemogućnosti da ispunjava svoje finansijske obaveze...

Kina očekuje "odgovornu politiku"

Kina je u međuvremenu pozvala Sjedinjene Države da zaštite interese njenih investitora.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu inostranih poslova u Pekingu, portparol Hong Lej je izjavio da se Kina nada da će američka administracija da usvoji "odgovornu politiku i mere koje garantuju interese investitora".

Kina je najveći američki kreditor, sa više od hiljadu milijardi uloženih u Sjedinjene Države, koje su se doskora smatrale najsigurnijim dužnikom sa najvišim mogućim kreditnim rejtingom. Kina od prošle godine postepeno smanjuje količinu američkih obveznica kojima raspolaže, ali se njihova vrednost u aprilu ipak neznatno povećala na 1153 milijarde, prema američkim podacima.

XS
SM
MD
LG