Linkovi

Obama protiv uticaja korporacija na izbore


Predsednik Barak Obama prilikom snimanja obraćanja naciji 21. avgusta 2010.
Predsednik Barak Obama prilikom snimanja obraćanja naciji 21. avgusta 2010.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je opozicione republikance da prekinu da se protive zakonu za koji kaže da će ograničiti uticaj korporacija i stranih entiteta na izbore u Sjedinjenim Državama.

U svom redovnom obraćanju naciji svake subote, predsednik Obama je rekao da odluka Vrhovnog suda iz januara ove godine omogućava korporacijama da troše neograničene sume novca na negativne političke promo spotove, a da ne otkriju ko stoji iza njih. Predsednik je naglasio da je čak i korporacijama koje kontrolišu stranci dozvoljeno da rade to isto.

Vrhovni sud je preinačio presudu staru više decenija prema kojoj je vlada mogla da zabrani korporacijama i sindikatima da plaćaju političke oglase. Sud je presudio da takve zabrane krše pravo slobode govora koje je garantovano Ustavom SAD.

Predsednik Obama izjavio je da bi prema zakonu koji on podržava, u oglasima koji se tiču specijalnih interesa moralo da se otkrije ko ih finasira. Takođe je naveo da da bi zakon zabranio da korporacije i entiteti koje kontrolišu stranci troše novac u cilju uticanja na ishod izbora u SAD.

XS
SM
MD
LG