Linkovi

Konvencije - test za predsedničke kandidate


Sledeća etapa američke predsedničke kampanje upravo počinje – republikanskom i demokratskom konvencijom sledeće nedelje.

Republikanci će se okupiti u Tampi u Floridi, počev od ponedeljka, 27. avgusta, da i zvanično imenuju Mita Romnija. Demokrate se naredne nedelje okupljaju u Šarlotu u Severnoj Karolini, da imenuju Baraka Obamu za još jedan mandat.

Negativni oglasi obe strane ispunjavaju televizijski prostor i kandidati ih shvataju vrlo lično.

„Druga strana je shvatila da je kompromis ružna reč. Oni troše mnogo vremena pokušavajući da me pobede, umesto da pokrenu zemlju napred“, kaže predsednik Barak Obama.

Prema tome gospodine predsedniče, vratite svoju kampanju podele i gneva i mržnje nazad u Čikago i dozvolite nam da prionemo na obnovu i ponovno ujedinjenje Amerike“, poručuje republikanski predsedničkih kandidat Mit Romni.

Mit Romni je oduševio konzervativce svojim izborom kongresmena iz Viskonsina Pola Rajana za svog potpredseničkog kandidata.

Ali demokrate napadaju nekadašnje Romnijeve predloge za reformu Medikera, državnog programa zdravstvenog osiguranja za starije Amerikance.

Sada znamo da su nada i promena postale napad i krivica. Nećemo da okrivljujemo druge. Preuzećemo odgovornost“, izjavio je Pol Rajan.

Romni će imati priliku da se ponovo predstavi na republikanskoj konvenciji u Tampi, kaže analitičar Norman Ornstin, iz američkog instituta Enterprajz.

„Romni sada ima priliku da pokaže da nije ohol, zao i bogat momak bez dodira sa stvarnošću, nego srdačna, porodična osoba, koja brine o drugima i takođe osoba koja je dovoljno kompetentna da krene napred.“

Ankete pokazuju da je predsednik Obama dopadljiviji od Romnija, ali politički ranjiv zbog slabe ekonomije.

Predsednik pokušava da uveri birače da dolaze bolji dani.

„Probudim se svakog dana da bih se naporno borio za vaše interese koliko god umem. Misliću na vas i zastupaću vas i boriću se za vas i ja držim to obećanje, građani Ajove! Ja držim to obećanje!“

Obama će biti pred drugačijim izazovom kada se u septembru bude obratio demokratama na njihovoj konvenciji u Šarlotu u Severnoj Karolini, kaže Ornstin.

Želite da istaknete stvari koje ste uradili, uključujući ubijanje Osame bin Ladena, koje pokazuje da ste čvrsti i odlučni pri donošenju odluka“, kaže Norman Ostin iz američkog instituta Enterprajz.

Političke konvencije su se promenile u odnosu na one na kojima su se stvarno birali kandidati, kaže anketar iz „Kvinipijaka“ Piter Braun.

„Oni su prilika za predstavljanje svake partije u najboljem svetlu i prilika da se biračima pokaže kakva je partija i ko je kandidat i zašta se zalaže.“

Posle partijskih konvencija, naredni važan kampanjski test će biti serija kandidatskih debata, koja počinje 3. oktobra.
XS
SM
MD
LG