Linkovi

Kongres produžio poreske olakšice


Kongres produžio poreske olakšice
Kongres produžio poreske olakšice

Posle dugog političkog natezanja, američki Kongres produžio je na još dva meseca poreske olašice, obezbedjene smanjenjem izdvajanja za socijalno osiguranje, za koje predsednik Obama kaže da su od vitalnog značaja za zdravlje američke ekonomije. Predstavnički dom američkog Kongresa, koji kontrolišu republikanci, usvojio je tu meru posle kratke sednice, a takodje je produženo i isplaćivanje beneficija za nezaposlene.

Senat je istu meru usvojio velikom većinom krajem prošle nedelje, ali su je članovi Predstavničkog doma u utorak odbacili. Medjutim, prvi put ove godine, republikanci su bili ti koji su popustili intenzivnom pritisku da se zakon usvoji.

Posle više nedelja stranačkog sporenja, bilo je potrebno samo šest minuta da zakon o produžetku poreskih olakšica prodje Predstavnički dom. Demokratski zakonodavci su trijumfovali.

Veliki aplauz zaslužuje čovek po imenu Barak Obama", izjavio je Havijer Besera, demokratski kongresmen iz Kalifornije.

Pravi pobednici su, medjutim, 160 miliona Amerikanaca čiji porez neće skočiti 1. januara, kao I dva i po miliona dugoročno nezaposlenih, čije beneficije neće iščeznuti sa dolaskom nove godine.

Ovo je dobar dan za američki narod – glas gradjana se čuo, čuli smo njihove brige i odgovorili na njih”, ocenio je Steni Hojer, demokratski kongresmen iz Merilenda.

Sve se radilo u poslednjem trenutku, ali na kraju su republikanci ti koji su popustili.

Ponekad je politički teško uraditi pravu stvar”, konstatovao je predsedavajući Predstavničkog doma, Džon Bejner.

Odustali su od insistiranja na jednogodišnjem produžetku poreskih olakšica, a zauzvrat, Senat je pristao da počne da radi na tom, dugoročnom sporazumu.

Bila je ovo teška godina na Kapitol hilu – čuvena po stranačkim bitkama i sporazumima postignutim u minut do dvanaest.

Ne mora sve što radimo ovde da se završi bitkom. Nadam se da će, posebno to ponavljam, noviji članovi Predstavničkog doma shvatiti da je zakonodavstvo umetnost kompromisa i izgradnje konsenzusa”, poručio je lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid.

U martu, Kongres je jedva izbegao delimično zatvaranje vladinih agencija, a letos je njegov rad bio nedeljama blokiran zbog spora oko podizanja granice zaduživanja.

XS
SM
MD
LG