Linkovi

Ne zna se kada će vlada početi da radi


Predsedavajući američkog Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejnor
Predsedavajući američkog Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejnor
Predsedavajući američkog Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejnor, rekao je da ne zna kada će obustava rada federalne vlade biti okončana, ali da od predsednika Obame zavisi kada će da sedne za pregovarački sto sa republikancima u Predstavničkom domu.

U današnjem intervjuu za američki televizijski kanal ABC, Bejnor je rekao da su republikanci zainteresovani za razgovor o tome kako obnoviti rad vlade i kako da Sjedinjene Države nastave da plaćaju svoje račune. Ali on je rekao da neće staviti na glasanje predloge u povećanju granice zaduživanja federalne vlade bez razgovora o republikanskim primedbama na visinu vladinih troškova.

Američka vlada ne radi već šesti dan, dok bi 17. oktobra mogla da ostane i bez sredstava za plaćanje dospelih obaveza, uključujući kamate na vladine obveznice koje poseduju Kina, Japan i druge zemlje.

Opozicioni republikanci insistiraju da će odobriti novi budžet samo ako predsednik Obama i lideri Demokratske stranke pristanu na pregovore o odvojenom pitanju koje se tiče zakona o zdravstvenom osiguranju.

U intervjuu za novinsku agenciju Asošijeted pres, objavljenom u subotu, predsednik Obama je rekao da očekuje od Kongresa da poveća dozvoljeni nivo zaduživanja zemlje, trenutno 16.700 milijardi dolara, kako bi Sjedinjene Države mogle da pozajme još novca.
XS
SM
MD
LG