Linkovi

SAD: 12 dana za usvajanje budžeta


Kongres SAD
Kongres SAD

Američki zakonodavci se vraćaju u Vašington nakon letnje pauze, i imaće samo 12 dana za usvajanje budžeta za 2016. godinu iz kojeg će se finansirati vladine agencije posle 30. septembra - kada ističe važnost prethodnog budžeta.

Izvestan broj republikanskih članova Kongresa namerava da uslovi usvajanje novog budžeta zavođenjem nove mere kojom bi se ukinulo finansiranje organizacije "Planned Parenthood". Ta organizacija koja omogućava abortus, kamen je spoticanja između demokrata i republikanaca.

Prethodna bitka oko budžeta između demoratskih i republikanskih članova Kongresa dovela je do delimičnog zatvaranja federalne vlade. Zakonodavci su se tog puta sporili oko finansiranja dalekosežne reforme zdravstva, predložene od strane administracije predsednika Obame, kojoj su se republikanci žestoko protivili.

Uskraćivanje budžetskih sredstava federalnoj vladi trajalo je 13 dana.

Ovog puta, pitanje koje je mnoge republikance i američke glasače uznemirilo bio je video materijal tajno snimljen, na kojem se vidi kako radnici "Planned Parenthood"-a pričaju da ta organizacija obezbeđuje tkivo fetusa za istraživanje u medicini.

Kontroverza je pojačana u jeku kampanje za predsedničke izbore 2016, kaže ekspert za budžet Sten Kolender.

"To je poseban problem u Senatu iz kojeg četiri člana učestvuju u predsedničkoj kampanji, jer pokušavaju da pridobiju birače koji su protiv organizacije 'Planned Parenthood', i koji su se zarekli da neće glasati za budžet kojim se predviđa finansiranje te organizacije", objašnjava Kolender.

Jedan od takvih kandidata je Ted Kruz, koji se oglasio u televizijskoj emisiji TV mreže "One America Network".

"Republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa. Po mom mišljenju treba da delujemo ujedinjeno i kažemo da ćemo obezbediti finansiranja celokupne vlade, ali ne ubijanje i prodaju delove tela nerođene dece", poručio je pretendent na predsedničku nominaciju Republikanske stranke, Ted Kruz.

Organizacija "Planned Parenthood" energično odbacuje tvrdnje da zarađuje od prodaje doniranog tkiva fetusa.

Majk Mekonel, lider republikanske većine u Senatu, podseća da su republikanci već "išli tom stazom" i da – kako se izrazio – za svaku stvar budu optuženi da su krivi. Mekonel je obećao - "Nećemo se baviti zatvarenjem vlade i nećemo pretiti stečajem vlade."

Predsednik Obama je već apelovao na Kongres - "Kada se Kongres bude vratio sa pauze, moraće da spreči zatvaranje vlade i usvoji ozbiljan budžet, da bi dokazao da smo zemlja koja gleda napred."

Međutim, analtičar Sten Kolender nije uveren da će umerene glave prevladati.

"Treba imati u vidu da u američkoj politici - postići kompromis po pitanju kao što je 'Planned Parenthood', znači isto što i saradnja sa neprijateljem", upozorava Kolander.

Prema njegovim rečima, emotivna pitanja kao što su "Planned Parenthood" i abortus, iziskuju izuzetno visok nivo političkog umeća kako ne bi došlo do obustave rada vlade.

XS
SM
MD
LG