Linkovi

Novi Kongres počeo sa radom


Novi Kongres počeo sa radom
Novi Kongres počeo sa radom

Američki Kongres u novom sastavu je danas počeo da zaseda, polaganjem zakletve novih i novoizabranih zakonodavaca i republikanskim preuzimanjem kontrole nad Predstavničkim domom.

Republikanac Džon Bejner, koji je danas izabran za predsednika Predstavničkog doma, istakao je u pristupnom govoru da je zemlja suočena sa velikim izazovima, sa gotovo 10 odsto nezaposlenih i porastom cene zdravstvene nege porodica i malih firmi.

On je rekao da će cilj Kongresa biti da vrati upravljanje zemljom američkom narodu, koji je – kako je dodao – glasao za prekid „uobičajenog poslovanja“ u Vašingtonu. Bejner je takođe izrazio nadu da će svim zakonodavcima pomoći da dobro obave svoj posao, bez obzira na stranačku pripadnost i da će uspeti da ih podstakne da se uključe u časnu i uljudnu raspravu.

Portparol Bele kuće je danas izjavio da bi administracija volela da vidi onu vrstu dvostranaštva kakva je ispoljavana nedeljama posle novembarskih izbora i tokom nastavka rada u decembru, na zasedanju takozvanog „odlazećeg Kongresa“. U tom periodu, zakonodavci su usvojili zakonske predloge za smanjenje poreza i opoziv zabrane homoseksualaca u vojsci i, takođe, usvojili sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja sa Rusijom.

Članovi Predstavničkog doma polažu zakletvu na prvoj sednici 112. sastava Kongresa na Kapitol Hilu, 5. januara 2010.
Članovi Predstavničkog doma polažu zakletvu na prvoj sednici 112. sastava Kongresa na Kapitol Hilu, 5. januara 2010.

Međutim, usvajanje novih zakonskih predloga u podeljenom zakonodavnom telu će zahtevati kompromise – što je velika retkost u Vašingtonu u vreme stranačke pristrasnosti i ideoloških podela.

Republikanci planiraju obaranje Obaminog zakona

Osnaženi republikanski članovi Predstavničkog doma su već objavili svoj prvi glavni posao – opoziv glavnog dostignuća predsednika Obame: reforme zdravstvenog osiguranja. Fred Apton je član Predstavničkog doma iz Mičigena.

Gledajte šta se događa. Obećali smo pored ostalog da ćemo rano staviti na glasanje opoziv zdravstvene reforme.“

Tim Skot iz Južne Karoline pripada većoj grupi fiskalno konzervativnih novih republikanskih zakonodavaca, rešenih da održe obećanja koja su dali svojim biračima tokom kampanje.

Oni bi hteli Kongres koji sluša narod i tačka. O tome se radi. Oni su umorni od trošenja i hteli bi da se Obamina zdravstvena reforma ukine.“

Predstavnički dom ne može sam da poništi Obamin zakon o zdravstvenoj reformi. Ali, može da iznudi smanjenje troškova koje bi taj zakon i druge vladine programe moglo da iscrpi. Keli Ajot je nova republikanska senatorka iz Nju Hempšira.

Američki narod nas je poslao u Kongres sa jasnim uputstvima: napravite manju, a ne veću vladu. I prestanite da trošite novac koji nemamo na programe koji ne funkcionišu.“

Očekuje se žučna rasprava o pokušajima vlade da stimuliše američku ekonomiju i o tome da li povećati plafon američkog duga da bi se finansiralo povećanje federalnih pozajmica potrebnih za pokrivanje nacionalnog deficita od hiljadu milijardi dolara. Stranačka pristrasnost i ideološka krutost, mogli bi da dostignu nove visine.

U Vašingtonu sam 41 godinu, potpuno uronjen u kongresnu politiku, ali nikada nije bilo ovoliko loše“, kaže Norman Ornstajn iz Instituta "Amerikan Enterprajz".

Analitičar kongresne politike ističe da su demokrate i republikanci bliski centru gotovo potpuno nestali iz Kongresa, što je proširilo ideološki jaz između partija. Krajnji rezultat bi mogao da bude totalni zastoj.

"Očekujem mnogo okršaja. Ne bih polagao velike nade da će ovaj Kongres da reši mnogo problema ili čak da će ozbiljno da se pozabavi većim brojem problema“, ističe Ornstajn.

Demokrate imaju poruku za svoje nove republikanske kolege: postoji velika razlika između bacanja ideoloških bombi tokom kampanje i stvarnog upravljanja zemljom. Entoni Vejner, demokratski član Predstavničkog doma iz države Njujork, podseća:

Sada vam je ovo posao. Mora da se plati socijalno osiguranje. Mora da se plati zdravstveno osiguranje za stare osobe.“

Predsednik Ronald Regan je 1980-ih uspeo da smanji porez i znatno poveća vojni budžet, uprkos tome što su Predstavnički dom kontrolisale demokrate, koje su se u velikoj meri protivile njegovom programu. Tokom 1990-ih, predsednik Bil Klinton je uspeo da sarađuje sa Kongresom koji su konrtrolisali republikanci i reformiše programe socijalnih povlastica. Predsednik Obama kaže da bi hteo da radi sa obe partije i dovede Sjedinjene Države na čvršće ekonomske temelje. Politički posmatrači kažu da kompromis sadrži potencijalne opasnosti i koristi za sve umešane strane.

XS
SM
MD
LG