Linkovi

Klinton: Reforme uslov za bolje odnose


Državna sekretarka Hilari Klinton u poseti Burmi

Američka državna sekretarka Hilari Klinton traži od Burme da prekine sve „zabranjene“ vojne veze sa Severnom Korejom i kaže da još stvari mora da se obavi pre nego što Sjedinjene Države budu mogle da razmotre ukidanje sankcija.

Hilari Klinton je danas, tokom istorijske posete Burmi, rekla da njena vlada mora da poštuje međunarodni konsenzus protiv širenja nuklearnog oružja, ako želi da poboljša veze sa Sjedinjenim Državama. Državna sekretarka je takođe zatražila oslobađanje političkih zatvorenika i prekid etničkog nasilja.

„Još nismo stigli do tačke u kojoj možemo da razmotrimo ukidanje sankcija koje su uvedene zbog naše zabrinutosti zbog politike koja treba da se promeni.“

Ipak, ona je najavila nekoliko mera za jačanje veza, među kojima su podrška mikrofinansiranju, zdravstveni programi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i borba protiv droge. Državna sekretarka je dodala da će Sjedinjene Države, ako Burma nastavi reforme, razmotriti poboljšanje diplomatskih odnosa. Hilari Klinton se sastala i sa burmanskim predsednikom Tenom Senom, koji je rekao da „istorijska“ poseta predstavlja novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

„Jasno sam rekla da će on i svi koji podržavaju viziju koju mi je on izneo, u vladi i van nje, imati našu podršku dokle god budu nastavili da napreduju i da su Sjedinjene Države spremne da na akcije odgovore akcijama.“

Hilari Klinton je prvi američki državni skretar koji je posetio Burmu u proteklih 50 godina.

XS
SM
MD
LG