Linkovi

Gajtner: Ohrabrujuće promene


Državna sekretarka Hilari Klinton na razgovorima Sjedinjene Države - Kina
Državna sekretarka Hilari Klinton na razgovorima Sjedinjene Države - Kina

Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner, izjavio je da u ekonomskoj politici Pekinga dolazi do ohrabrujućih promena.

Gajtner je na kraju dvodnevnih razgovora američkih i kineskih funkcionera u Vašingtonu rekao da su Sjedinjene Države zatražile od Kine da uloži više napora da svoju ekonomiju, zasnovanu na izvozu, preorjentiše na domaću potražnju.

Uz napomenu da su kineske vlasti dozvolile rast juana, Gajtner je pozvao Peking da podstakne dalji rast kako bi vrednost valute bila usklađena sa snažnom ekonomijom zemlje.

Državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da su dve strane postigle napredak u, kako je navela, iskrenim razgovorima o mnogim pitanjima, među kojima je i stanje ljudskih prava u Kini.

Potpredsednik Kineske vlade Vang Ćišan istakao je da su se Sjedinjene Države saglasile da budu pravične kada je reč o merama kojima se ograničava izvoz pojedinih visoko tehnoloških proizvoda u Kinu. Takođe je ocenio de je dvodnevni dijalog bio uspešan i naglasio da očekuje bolju ekonomsku saradnju dve zemlje.

XS
SM
MD
LG