Linkovi

SAD: Kina važno pitanje tokom izborne sezone


 Važnost odnosa Kine i SAD podvučena i nedavnom posetom Državne sekretarke Hilari Klinton Pekingu
Važnost odnosa Kine i SAD podvučena i nedavnom posetom Državne sekretarke Hilari Klinton Pekingu

I demokratska i republikanska kampanja su u cilju medjusobnih napada, emitovale čitav niz kampanjskih spotova na temu Kine

Predsednički kandidat republikanske stranke Mit Romni juče je ponovo kritikovao Kinu, iskoristivši uvodnu reč tokom prve predsedničke debate kako bi obećao da će „izvršiti pritisak na Kinu, ako i kada bude varala“.

Takva retorika nije uobičajena za predsedničkog kandidata Republikanske stranke, koji je obećao da će, ukoliko bude izabran, već prvog dana na položaju proglasiti Kinu manipulatorom valute.

Čovek kojeg on pokušava da pobedi, predsednik Barak Obama, takodje je obećao da će biti oštar prema Kini.

Prošlog meseca, predsednik je uložio protest Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Kine, iznevši argument da Peking nepravedno subvencioniše izvoz auto delova. To je deveta takva akcija preduzeta tokom administracije predsednika Obame.

Obe kampanje su takodje, u cilju medjusobnih napada, emitovale čitav niz kampanjskih spotova na temu Kine. Ti spotovi navode izvesne posmatrače na zaključak da se obe strane takmiče ko će biti oštriji prema toj sili u usponu, koja se često okrivljuje za gubitak radnih mesta u Sjedinjenim Državama.

To se ne dopada bivšem državnom sekretaru Henriju Kisindžeru. Pre 40 godina on je bio jedan od najvažnijih činilaca ponovnog zagrevanja odnosa sa Pekingom i sada ukazuje da kandidati koriste, kako je rekao, „ekstremno žalosnu“ retoriku kad Kinu opisuju kao „prevaranta“.

U juče održanom govoru na jednom forumu u Centru Vurdo Vilson, u Vašingtonu, Kisindžer je rekao da mu „smeta“ što obe kampanje „apeluju na sumnjičavost prema Kini“ kako bi stekle glasove.

Kisindžer je već dao svoj glas Romniju, ali je rekao da ne podržava obećanje tog kandidata da će Kinu nazvati manipulantom valute, dodavši kako veruje da se većina kineskih stručnjaka slaže sa njim.

Nedavne ankete pokazuju da bi ta Romnijeva strategija mogla da pomogne u njegovoj kandidaturi. Anketa koju su sproveli Vol Strit džurnal i TV mreža NBC, pokazuju da 45 odsto registrovanih birača misle da bi Romni obavio bolji posao na planu ekonomskih izazova koje predstavlja Kina. U poredjenju sa tim, samo 37 odsto je reklo da bi Obama rukovodio tom situacijom bolje.

Sa svoje strane, kineski funkcioneri veoma oprezno izbegavaju da stanu uz jednu od strana u američkoj predsedničkoj kampanji i umesto toga insistiraju da oba kandidata koriste pitanje Kine kako bi pridobili glasove. Nekoliko uvodnika u kineskim državnim medijima nedavno je sugerisalo da će pobednik, kada se izbori završe, shvatiti potrebu saradnje sa Kinom, drugom po veličini svetskom ekonomijom.
XS
SM
MD
LG