Linkovi

SAD uvode sankcije kineskim hakerima


Administracija predsednika Baraka Obame počela je da priprema paket ekonomskih sankcija kineskim kompanijama koje su umešane u hakerske napade na američke organizacije, prenose mediji

Ugledni dnevnik "Vašington post" navodi izjavu neimenovanog američkog zvaničnika da administracija još nije donela odluku o paketu sankcija, ali da će odluka ubrzo biti doneta.

Predsednik Obama je još 1. aprila izdao izvršnu naredbu kojom je Sekretarijat za finansije ovlašćen da u konsultaciji sa Sekretarijatom za pravosuđe donosi odluke o zamrzavanju sredstava ili blokiranju transakcija kineskih kompanija i privatnih lica odgovornih za hakovanje američkih entititeta.

Ovo pitanje nalazi se na dnevnom redu Bele kuće od početka godine, uključujući osnivanje, u februaru, nove federalne agencije za analizu pretnji bezbednosti američkog sajberprostora, kao i predsednička odluka kojom se američke kompanije pozivaju na razmenu informacija o pretnjama sajber špijunaže kako međusobno tako i sa vladinim agencijama.

Kina je već duže vreme predmet optužbi da vrši hakerske napade na američke kompanije. SAD su u maju optužile petoricu kineskih vojnih oficira za sprovođenje ekonomske špijunaže, što je Peking odbacio.

XS
SM
MD
LG