Linkovi

Sporna pitanja na dnevnom redu dijaloga SAD - Kina


Državni sekretar Džon Keri i kineski premijer Vang Jang, Dijalog SAD Kina, Vašington, jun 2015.
Državni sekretar Džon Keri i kineski premijer Vang Jang, Dijalog SAD Kina, Vašington, jun 2015.

U Vašingtonu se ove nedelje održava redovni godišnji Strateški i ekonomski dijalog Sjedinjenih Država i Kine.

U Vašingtonu je prekjuče počeo redovni godišnji Strateški i ekonomski dijalog Sjedinjenih Država i Kine tokom kojeg predstavnici dve zemlje pokušavaju da prevaziđu razlike u stavovima oko teških pitanja poput pomorske bezbednosti, sajber bezbednosti i kršenja ljudskih prava. Dve zemlje, inače među najvećim svetskim zagađivačima prirodne sredine, takođe se nadaju da će proširiti saradnju na inicijativama za zaustavljanje klimatskih promena.

Sedmi po redu dijalog Sjedinjenih Država i Kine održava se u vreme povećane američke zabrinutosti o sajber bezbednosti, s obzirom da su hakeri nedavno došli do osetljivih privatnih podataka miliona američkih državnih službenika.

Istražitelji i dalje pokušavaju da identifikuju odakle je izvršen napad, mada neki veruju da je za to odgovorna Kina.

Američki potpredsednik Džozef Bajden je u utorak rekao da se hitno mora postići dogovor oko pravila za mesta kao što je sajber prostor, ne izdvajajući pri tom posebno Kinu.

“Zemlje koje koriste sajber tehnologiju kao ekonomsko oružje ili profitiraju od krađe intelektualne svojine žrtvuju budući dobrobit sutra, zarad kratkotrajnog dobitka danas”, rekao je američki potpredsednik.

Bajden je takođe potegao pitanje poštovanja ljudskih prava za žene, manjine i novinare.

Sjedinjene Države se glasno protive kineskom planu za izgradnju na spornim teritorijama u Južnom kineskom moru – što je problem o kojem će šef diplomatije Džon Keri razgovarati sa svojim kolegama.

“Razgovaraćemo o regionalnoj bezbednosti u azijsko-pacifičkom regionu, uključujući uspostavljanje stabilnosti na Korejskom poluostrvu i potrebu da se umanje tenzije – umesto da se dodaju – u Južnom i Istočnom kineskom moru”, poručio je Keri.

U odgovoru na te izjave, kineski državni savetnik Jang Đeiči je rekao da Kina podržava “navigacionu slobodu” širom sveta i da smatra sajber bezbednost važnim pitanjem.

"Smatramo da zemlje moraju zajednički da rade na uspostavljanju međunarodnih pravila ponašanja za sajber razmenu informacija", izjavio je Jang.

Dugotrajno neslaganje oko ovih pitanja teško da će poremetiti sveobuhvatan tempo razgovora, ističe analitičarka za Aziju u Centru za strateške i međunarodne studije, Boni Glejzer.

“Moje viđenje je da su ove teme odvojene. Ne mislim da će tenzije oko problema kao što je Južno kinesko more da se preliju u ekonomsku sferu”, rekla je Glejzer.

Kao znak saradnje, Sjedinjene Države i Kina su potpisale šest partnerskih sporazuma o klimatskim promenama, čistoj energiji i zaštiti prirodne sredine – uključujući i mere u vezi sa morskim kornjačama.

"Morska kornjača 911 i Univerzitet Hajnan Normal pratiće migracije morskih kornjača, čuvaće njihova prirodna staništa i podići će svest i pružiti podšku za njihovu zaštitu", objasnila je Ketrin Noveli, podsekretarka Državnog sekretarijata.

Dijalog u Vašingtonu takođe služi da pripremi teren za predstojeću posetu kineskog predsednika Ši Đinpinga, planiranu za septembar.

XS
SM
MD
LG