Linkovi

SAD štitile kineskog zvaničnika?


Smenjeni lider u gradu Čongćing, Bo ŠIlaj (arhivski snimak)
Smenjeni lider u gradu Čongćing, Bo ŠIlaj (arhivski snimak)

Američki zvaničnici u Kini navodno su zadržali šefa lokalne policije pod zaštitom 36 sati kako bi mogao da bude izručen centralnim vlastima iz Pekinga, a ne lokalnoj vladi.

Dnevnik „Njujork Tajms“ objavio je u utorak uveče na svojoj veb stranici detalje o kratkom boravku zamenika gradonačelnika i šefa policije u gradu Čongćing, Vanga Lidžuna, člana uprave sada smenjenog lokalnog lidera Bo Šilaja, u američkom konzulatu u susednom gradu Čengduu.

„Njujork Tajms“ je bazirao svoj izveštaj na izjavama anonimnih članova administracije, savetnika Kongresa i diplomata. U njemu se navodi da je Vang došao u američki konzulat u Čengduu u usplahirenom stanju 6. februara i da je izazvao uspaničenu debatu medju američkim diplomatama koja je stigla i do Bele kuće.

Stejt department je u sredu potvrdio da je Van Lidžun u februaru proveo neko vreme u američkom konzulatu u Čengduu. Medjutim, portparol Stejt departmnenta Mark Toner odbio je da komentariše detalje Vangovog boravka u konzulatu, kao i da li je tom prilikom zatražio azil u Sjedinjenim Državama

Tajms prenosi da je odluku u ovom slučaju doneo Stejt department i da je Vangu odbijen zahtev za azil zbog loše reputacije, kao i teškoća da se prebaci van Kine. Istovremeno je ipak odlučeno da se Vang zadrži u konzulatu kako bi bio predat predstavnicima centralnih vlasti iz Pekinga, a ne lokalnoj policiji pod komandom Bo Šilaja, koji je smenjen ubrzo posle objavljivanja vesti o ovom slučaju. Protiv njegove supruge Gu Kailai trenutno se vodi istraga zbog sumnje da je umešana u ubistvo britanskog biznismena i bivšeg poslovnog partnera Nila Hejvuda.

XS
SM
MD
LG