Linkovi

Đintao sutra u Vašingtonu


Američke i kineske zastave istaknute ispred Bele kuće uoči posete kineskog predsednika

Pitanja valutne razmene se pojavljuju kao potencijalni izvor trvenja tokom zvanične posete kineskog predsednika Hua Đintaoa, koji sutra dolazi u Vašington.

Tri zakonodavca iz Demokratske partije predsednika Obame, najavljuju da će možda već do kraja dana izneti predlog zakona kojim bi se izvršio pritisak na Kinu da dozvoli brže prilagođavanje vrednosti svoje valute. Američki zvaničnici kažu da bi skuplji juan doveo do poskupljenja kineske robe, što bi omogućilo smanjenje velike trgovinske neravnoteže u korist Kine.

Međutim, u inače pomirljivom intervjuu koji je dao listovima „Vašington post“ i „Vol strit džornal“, predsednik Hu ne nagoveštava da je spreman da menja monetarnu politiku. U odgovorima na pismeno dostavljena pitanja, on odbacuje sadašnji monetarni sistem kojim dominira dolar kao „proizvod prošlosti“.

Hu takođe traži od Sjedinjenih Država da održavaju „razumne i stabilne“ svetske rezerve dolara, indirektno kritikujući odluku američke Centralne banke da krajem prošle godine unese na tržište dodatnih 600 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG