Linkovi

Potpredsednik Kine u SAD


Predsednik SAD Barak Obama i kineski potpredsednik Ši Đinping u Beloj kući razgovarali o ekonomskoj saradnji dve zemlje, 14. februar 2012.
Predsednik SAD Barak Obama i kineski potpredsednik Ši Đinping u Beloj kući razgovarali o ekonomskoj saradnji dve zemlje, 14. februar 2012.

Predsjednik Barak Obama dočekao je danas u Bijeloj kući kineskog potpredsjednika Ši Đinpinga, ističući da Sjedinjene Države pozdravljaju rast uticaja Kine u svijetu, ali da sve zemlje moraju da poštuju ista pravila kada je riječ o ekonomiji i ljudskim pravima.

Predsjednik Obama dočekao je danas vjerovatnog budućeg lidera Kine Ši Đinpinga u Bijeloj kući. Obama je pozdravio razvoj Kine kao svjetske sile, istakavši međutim da ta moć nosi i odgovornost.

“Zbog izuzetnog razvoja Kine u poslednje dvije decenije naglašavamo da se sa rastom moći i prosperiteta povećava i odgovornost”, rekao je američki predsednik.

On je pomenuo trgovinu i ljudska prava, politički delikatna pitanja za kineskog gosta.

"Želimo da sarađujemo sa Kinom kako bi osigurali da svi rade po istim pravilima kada je riječ o svjetskom ekonomskom sistemu i to podrazumjeva i izbalansiranu trgovinu, ne samo između Sjedinjenih Država i Kine, već i širom svijeta. Takođe znači da ćemo u pogledu ključnih pitanja kao što su ljudska prava nastaviti da naglašavamo važnost priznavanja aspiracija i prava svih ljudi i očekujemo da će Kina nastaviti da preuzima sve veću ulogu u svjetskim pitanjima. Takođe vjerujemo da je od suštinske važnosti da Sjedinjene Države i Kina razviju radni odnos koji će doprinijeti stabilnosti I bezbjednosti, što će na kraju omogućiti bolji život za građane obje zemlje", istakao je Barak Obama.

Ši, koji bi trebalo da preuzme položaj predsjednika u martu naredne godine, nije komentarisao Obaminu prikrivenu kritiku politike Pekinga.

“Glavni cilj moje posjete je da primijenim važan sporazum koji ste postigli sa predsjednikom Hu Đintaom i da uložim određene napore u usmjeravanje kinesko-američkih odnosa u pravom smjeru, koji ste vi i predsjednik Hu utvrdili, a to je da naše dvije zemlje sarađuju u izgradnji kooperativnog partnerstva zasnovanog na uzajamnom poštovanju i interesima”, rekao je Ši Đinping.

Posjeta Bijeloj kući kineskog potpredsjednika, koji je ranije danas razgovarao i sa poptredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, centralni je dio turneje po Sjedinjenim Državama koja bi mogla da poboljša njegovu međunarodnu reputaciju i pokaže da je sposoban da rukovodi ključnim odnosima Pekinga I Vašingtona. Đinping će, uoči povratka u Kinu, još posjetiti Ajovu i Kaliforniju.

XS
SM
MD
LG