Linkovi

Sledbenik Al Kaide osujetio napade


Jemenska policija na jednom kontrolnom punktu u Sani
Jemenska policija na jednom kontrolnom punktu u Sani

Funkcioneri jemenske, saudijske i britanske bezbednosne službe, saopštili su da je jedan istaknuti ekstremista iz Al-kaide, koji se predao saudijskim vlastima, dao informaciju koja je omogućila otkrivanje zavere za upućivanje eksplozivnih pošiljki u Sjedinjene Države.

Oni su danas saopštili da je bivši zatvorenik pritvorske jedinice u Zalivu Gvantanamo, Džabr al-Fejfi, ponovo pristupio Al-kaidi u Jemenu, pre nego što se predao saudijskim vlastima i otkrio tajne podatke.

Nemački funkcioneri danas su saopštili da su pošiljke pronađene prošle nedelje, upućene na adrese dve sinagoge u Čikagu, sadržavale dovoljno eksploziva da izazovu „znatnu štetu“. Saopšteno je da je u jednom paketu bilo 400, a u drugom 300 grama eksploziva PETN, odnosno pentaeritritol tetranitrata, ili skraćeno pentitrita.

Sjedinjene Države su u Jemen uputile tim eksperata, koji treba da pomogne u kontroli avionskih pošiljki za Ameriku. Šef američke Uprave za bezbednost saobraćaja, Džon Pistole, izjavio je da Sjedinjene Države sarađuju sa međunarodnim partnerima na pojačanju odbrane od „odlučnog neprijatelja“.

XS
SM
MD
LG