Linkovi

Apeli za postizanje dogovora o dugu


Predsednik Barak Obama sa pripadnicima srednje klase tokom skupa u Beloj kući
Predsednik Barak Obama sa pripadnicima srednje klase tokom skupa u Beloj kući

Poslovni lideri traže od Kongresa da preduzme akciju u pogedu ogromnog nacionalnog duga, dok je Bela kuća juče dočekala prosečne Amerikance

Vašington očekuje automatsko povećanje poreza i smanjenje troškova, s obzirom na to da demokrate i republikanci još nisu uspeli da spreče takozvanu „fiskalnu provaliju“, koja stupa na snagu 1. januara.

Poslovni lideri došli su u Kongres, zahtijevajući od zakonodavaca da preduzmu hitnu akciju. Predsjedavajući Nacionalnog udružena malih preduzeća Kris Holman:

“Politika mora da bude ostavljena po strani. To je ono što im govorimo.”

Ukoliko se ne preduzme akcija u pogledu duga, posljedice će biti veoma teške, poručuje Mark Bertolini, izvršni direktor osiguravajuće kompanije Etna.

“802 sata nas dijeli od velikog problema koji će uvući ekonomiju u recesiju i ostaviti ljude bez posla. Ne želimo da se to dogodi.”

Sporazum o smanjenju deficita bi, na drugoj strani, podstakao ekonomsko povjerenje, ističe Kris Holman.

“Investitori ne vole nesigurnost. Čim se ovo riješi, ekonomija će ponovo početi da raste.”

Politički zastoj u pogledu deficita je međutim i dalje prisutan u Vašingtonu. Republikanci upozoravaju na zatvaranje radnih mjesta, ukoliko se bogatim Amerikancima poveća porez, za šta se zalažu demokrate.

"Predsjednikov prijedlog za rješavanje fiskalne provalije predviđa povećanje poreza za oko million malih preduzeća koja zapošljavaju 25 odsto radne snage”, tvrdi republikanski senator Džon Tjun.

Demokrate pak tvrde da će smanjenje federalne potrošnje, koje traže republikanci, najviše ugroziti siromašne i srednju klasu.

"Neću podržati dogovor koji predviđa da teret smanjenja deficita snose porodice i zajednice koje su već podnijele velike žrtve”, poručuje demokratska senatorka Peti Mari.

Ukoiliko se ne postigne dogovor, za manje od pet sedmica stupiće na snagu ogromno povećanje poreza i smanjenje budžetskih izdataka - takozvana fiskalna provalija - što ne želi ni jedna politička partija. Predsjednik Obama kaže da bi prosječna porodica u tom slučaju morala naredne godine da plati nove poreze u iznosu od 2000 dolara.

“To znači manje novca za kupovinu namirnica, lijekova, pelena…”

Obama je u Bijeloj kući okupio pripadnike srednje klase, kojima je poručio da je odlučan da riješi problem.

"Otići ću svugdje i uraditi sve što je potrebno da se to pitanje riješi. Ono je previše važno da bi ga Vašington upropastio. Sada je vrijeme da radimo na onome u pogledu čega se svi slažemo, a to je da zadržimo niske poreze za srednju klasu. To je potrebno našoj ekonomiji i to američki narod zaslužuje.”

Republikanci u Predstavničkom domu i njihov lider Džon Bejner ističu da su spremni da sarađuju sa predsjednikom, dok god je on spreman na kompromis.

"Republikanci su odlučni da nastave da rade sa predsjednikom na postizanju sporazuma o spriječavanju takozvane fiskalne provalije. To je jedan od razloga što su prihodi (revenue) na stolu, dok god su praćeni rezanjem troškova.”

Svoje stavove iznose i građani, među kojima je i vlasnica malog preduzeća Kuki Driskol. Ona poručuje da su Sjedinjene Države u dugovima do guše.

“To je kula od karata koja se polako urušava.”

Početne konsultacije predsjednika Obame i kongresnih lidera o nacionalnom dugu, održane su prije dvije nedelje. Od tada, nije bilo novih sastanaka.
XS
SM
MD
LG