Linkovi

Naftaši žele nove podmorske bušotine


Naftna bušotina
Naftna bušotina

Američka naftna industrija vrši ptitisak na administraciju predsednika Obame da preispita svoju odluku o ograničavanju novih bušotina kraj američke obale, donetu posle prošlogodišnjeg katastrofalnog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu. Prema novoj studiji koju je zatražio Američki petrolejski institut, potražnja za naftom u Americi će do 2035. godine porasti za 50 odsto. Bez novih podmorskih bušotina, kaže taj institut, američka zavisnost od uvozne nafte će rasti.

Uprkos nastojanjima na smanjenju potrošnje nafte i povećanju štedljivosti motora, Američki petrolejski institut kaže da apetit za naftom raste. Predsednik tog najvećeg udruženja američkih naftaša, Džek Džerard, kaže da je rešenje u povećanju broja podmorskih bušotina.

"Narednih tri, četiri, pet godina imaćemo priliku da postanemo značajan motor privrednog oporavka. Naftaški poslovi su traženi i dobro se plaćaju pa nam je samo politička volja potrebna za otvaranje tih mogućnosti", kaže Džerard.

Džerard dodaje da bi otvaranje sada zabranjenih područja za bušenje do 2005. stvorilo čak 500 hiljada radnih mesta, a 150 milijardi dolara bi se slilo u državnu kasu. On poziva Kongres da prevaziđe političke podele i dozvoli bušenja u Meksičkom zalivu, kraj istočne obale i delovima Aljaske. Ali neki, kao direktor klimatske strategije u Centru za američki progres, Den Vajz, ističu da je to korak unazad.

Pojedini analitičari smatraju da treba smanjiti američku zavisnost od nafte
Pojedini analitičari smatraju da treba smanjiti američku zavisnost od nafte

"Naglasak bi trebalo da stavimo na smanjenje naše potrebe za naftom. To bi bilo brže, čistije i jeftinije od dramatičnog proširenja podmorskih bušotina", kaže Vajz.

Naftna industrija tvrdi da podržava razvoj alternativnih izvora energije, ali stručnjaci kažu da je gotovo nemoguće osloboditi Ameriku zavisnosti od nafte. Pošto potražnja u zemljama kao što je Kina naglo raste, Džek Džerard kaže da će odugovlačenje sa razvojem američkih naftnih rezervi izazvati odliv poslova.

"Alternativa vraćanju naših radnika na posao je veće oslanjanje na druge oblike i izvore energije, a mi verujemo da je najbolje razvijati američku energiju za Amerikance", kaže on.

Međutim, Vajz je skeptičan prema tim projekcijama i kaže da postoje jeftiniji načini za otvaranje radnih mesta.

"Što se tiče poslova, ulaganje milion dolara u čiste izvore - solarnu i energiju vetra - otvara četiri puta više radnih mesta nego ulaganje iste sume u naftnu industriju", kaže Vajz.

Ali, kako republikanci sada imaju većinu u Predstavničkom domu, dok cena sirove nafte raste, analitičari predviđaju da će rasti pritisak na Obaminu administraciju da dozoli veću domaću proizvodnju nafte.

XS
SM
MD
LG