Linkovi

Sa republikancima - veći dug?


Republikanski predsednički pretendenti Rik Santorum i Mit Romni na poslednjoj debati u Mesi, u Arizoni, 22. februar 2012.
Republikanski predsednički pretendenti Rik Santorum i Mit Romni na poslednjoj debati u Mesi, u Arizoni, 22. februar 2012.

Jedna nezavisna studija pokazala je da bi se dug Sjedinjenih Država povećao na osnovu poreske politike koju predlažu sva četiri republikanska pretendenta za predsedničkog kandidata. Od četvorice, samo se jedan približava uravnoteženju budžeta.

Upitajte bilo kog od republikanskih predsedničkih pretendenata i on će vam reći da je sadašnji predsednik doneo veću štetu od koristi. A svi su prilično sigurni da mogu bolje.

Ali nezavisno istraživanje koje je poručio nestranački Odbor za odgovoran federalni budžet, pokazuje da sređivanje američke ekonomije neće biti lako. Bivši republikanski kongresmen Bil Frenzel iz projekta za praćenje budžeta ovog odbora, kaže da ekonomska politika za koju se zalažu četiri rivala, mora da se doradi:

„Nijedan od ovih što daju obećanja na republikanskim primarnim izborima nas neće dovesti do uravnoteženog budžeta u narednih deset godina, čak i po najoptimističkijim procenama.“

Bez promene u politici Sjedinjenih Država do 2021, odbor kaže da će nacionalni dug – koji sada iznosi gotovo 15 hiljada milijardi dolara – dostići vrednost od 85 odsto bruto nacionalnog proizvoda. Poređenja radi, dug Grčke pre drugog paketa pomoći, iznosio je 160 odsto bruto nacionalnog proizvoda.

Umesto da stabilizuje dug, predsednica Odbora za odgovoran federalni budžet, Maja Mekginis, kaže da bi ga programi republikansikih kandidata povećali – neki više od drugih:

„Na osnovu Gingričevih predloga, dug bi se povećao za sedam hiljada milijardi dolara i nivo duga bi dostigao 114 odsto bruto nacionalnog proizvoda.“

Istraživanje zasnovano na specifičnim predlozima kandidata, pokazuje da bi program kongresmena Rona Pola smanjio dug za dve hiljade dvesta milijardi dolara. Ali istraživanje takođe pokazuje da Polov plan predviđa smanjivanje poreza ukidanjem istaknutih vladinih agencija, uključujući Federalne rezerve. Program Mita Romnija bi povećao dug za 250 milijardi, dok bi poreske uštede za koje se zalaže Rik Santorum povećale dug za četiri i po hiljade milijardi. Analitičari kažu da ti računovodstveni problemi proizlaze iz republikanske averzije prema novim porezima. Bivša direktorka kongresne Kancelarije za budžet, Elis Rivlin, ističe da analize pokazuju da je potreban uravnoteženiji pristup:

„Mislim da je potpuno nerelana mogućnost dugoročne stabilizacije duga bez povećanja prihoda i smanjenja socijalnih davanja.“

Organizacija za praćenje budžeta očekuje da republikanski kandidati ospore njen izveštaj. Međutim, pozdravlja dijalog o tome, pod uslovom da donese veću transparentnost i kompromis. Organizacija inače najavljuje i odvojenu analizu ekonomskog programa predsedika Obame.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG