Linkovi

„Sekvestar“ stupa na snagu sutra


Borba za budžet se nastavlja u SAD
Borba za budžet se nastavlja u SAD

U Vašingtonu vlada zastoj u pogledu sprečavanja automatskog smanjenja budžetskih izdataka, u iznosu od 85 milijardi dolara.

U Vašingtonu vlada zastoj u pogledu sprečavanja automatskog smanjenja budžetskih izdataka, u iznosu od 85 milijardi dolara, koje stupa na snagu sjutra nešto prije ponoći. Za izbjegovanje rezova, koji će uglavnom pogoditi socijalne programe i vojnu potrošnju, neophodan je dogovor u Kongresu o manje drastičnom smanjenju troškova i eventualnom povećanju poreza, kojem se republikanci oštro protive.

Predsjednik Obama sjutra će se u Bijeloj kući sastati sa kongresnim liderima, među kojima su i opozicioni Republikanci, ali su očekivanja da će taj sastanak rezultirati bilo kakvim dogovorom mala. Dok iz Bijele kuće poručuju da očekuju konstruktivan razgovor, pojedini republikanci smatraju da sastanak, organizovan na dan kada sveobuhvatno smanjenje troškova stupa na snagu, pokazuje da administracija nije ozbiljna u pogledu pronalaženja rješenja.

Kongres se supočava sa istekom još jednog velikog roka koji, sudeći prema trenutnoj situaciiji, neće biti ispoštovan. Vrijeme ističe za zakonodavce da utvrde alternativni plan za izbjegavanje automatskih budžetskih rezova, u iznosu od 85 milijardi dolara. Pregovora međutim nema, kao ni značajnijeg napretka.

Ukoliko republikanci u Predstavničkom domu ne spriječe sveobuhvatno smanjenje troškova - i vi bi ste mogli da izgubite posao”, upozorava Nensi Pelosi, lider demokratske manjine u Predstavničkom domu.

“Pokazali smo da možemo da usvojimo prijedloge zakona koji će zamijeniti sekvestar. To smo uradili dva puta. Vrijeme je da Senat preduzme akciju”, naveo je Džon Bejner, predsjedavajući Predstavničkog doma.

Bijela kuća već nedeljama upozorava na teške posljedice drastičnih rezova.

Mislim da ne možemo da održimo isti nivo bezbjednosti na svim mjestima širom zemlje”, konstatovala je Dženet Napolitano, sekretar za unutrašnju bezbjednost.

Djeca će trpjeti posljedice. To je realnost”, navodi Erni Dankan, sekretar za obrazovanje.

Republikanci u međuvremenu oštro kritikuju administraciju zbog, kako smatraju, pribjegavanju taktici zastrašivanja. U raspravu se čak uključio i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, inače prijatelj Bijele kuće.

“Ima previše poziranja - otpustiću danas zaposlene ako ne uradite nešto, zatvorićemo bolnice. Poštedite me. Ja živim u tom svijetu.”

Predsjednik Obama je u sinoćnjem obraćanju Poslovnom savjetu malo ublažio svoje prethodne izjave.

“Trebalo bi da kažem, i siguran sam da ste to čuli od više eksperata i ekonomista, da ovo nije provalija, ali jeste pad. Veliki broj ljudi možda neće osjetiti pune posljedice sekvestra.”

Predsjednik je međutim dodao da će smanjenje troškova biti veliki udarac za naciju koja još pokušava da se oporavi od recesije.

“Uzimanje 85 milijardi dolara iz naše ekonomije u narednih pola godine, proizvoljno, bez izuzetka i strategije, nije mudar potez ukoliko smo ozbiljni u pogledu američkog razvoja i napretka srednje klase. Problem nije tehničke, već političke prirode i pitanje je da li će postojati spremnost svih strana da postignu kompromis.”

U iščekivanju “sekvestra”, vladine agencije, koje će biti među najteže pogođenima, počele su da smanjuju troškove i objašnjavaju zaposlenima kako će funkcionisati prinudni odmori. Jedan od prvih konkretnih poteza bilo je i oslobađanje nekoliko stotina ilegalnih imigranata zbog troškova njihovog pritvaranja.

“Mislim da će smanjenje izdataka značajno pogoditi maloprodaju i potrošačke usluge gdje kog postoji velika koncentracija federalnih službenika i to uključuje civilne službenike u vojnim bazama širom zemlje, i svakako zajednice koje zavise od nacionalnih parkova.", ističe Ken Simonson, predsjednik Nacionalnog poslovnog udruženja.

U odbrambenom i vazuhoplovnom sektoru, izdaci će biti smanjeni za gotovo 43 milijarde dolara. Posledice će trpjeti i osnovno i srednje obrazovanje i agencije za sprovođenje zakona, kao i Mediker, program zdravstvenog osiguranja za starije osobe. Prema pojedinim istraživanjima, najteže će biti pogođene savezne države blizu prijestonice Vašingtona, i na jugu zemlje.

Senat danas glasa o suprostavljenim demokratskim i republikanskim planovima za zamjenu sekvestra koji, prema očekivanjima, neće biti usvojeni. Kongres u međuvrenu za nekoliko nedelja očekuje još jedna borba u pogledu budžeta. 27. marta ističu privremene mjere finansiranja vlade. Ukoliko se ne usvoje nove, moglo bi doći do djelimičnog prestanka rada vlade. Prema izvorima pojedinih agencija, republikanci u Predstavničkom domu međutim planiraju da naredne nedelje usvoje plan koji bi spriječio da se to dogodi, za što će biti potrebna podrška demokratskog Senata i predsjednika Obame.





Američki zakonodavci su u zastoju u vezi sa nastojanjima da se izbegavne automatsko smanjenje budžetskih troškova federalne vlade u vrednosti od 85 milijardi, takozvani „sekvestar“, koje će stupiti na snagu sutra. Predsednik Obama planira da se sastane sa kongresnim liderima sutra što bi bio njihov prvi susret od inauguracije u januaru.

Bela kuća je saopštila da bi ti razgovori trebalo da budu „konstruktivna diskusija“ o preduzimanju koraka povodom automatskog smanjenja troškova.

„Sekvestar“ je rezultat neuspeha da zakonodavci i Bela kuća postignu kompromis povodom budžeta američke vlade.

Posmatrači navode da će na tom sastanku biti reči i o narednoj fiskalnoj krizi na horizontu, odnosno mogućem zatvaranju vladinih agencija krajem marta. Godišnji kongresni proces odobravanja budžeta vladinih agencija nije priveden kraju prošle godine i zakonodavci moraju da preduzmu mere do 27. marta kako bi se sprečilo delimično zatvaranje vladinih agencija.
XS
SM
MD
LG