Linkovi

Bez sporazuma o budžetu SAD


Obama: "Neoprostivo" ukoliko republikanci i demokrate ne postignu sporazum o budžetu
Obama: "Neoprostivo" ukoliko republikanci i demokrate ne postignu sporazum o budžetu

Predsednik Obama i republikanski zakonodavci u utorak nisu uspeli da postignu sporazum o budžetu za tekuću fiskalnu godinu. Predsednik Obama je rekao da bi bilo “neoprostivo” ukoliko dve strane ne postignu sporazum.

Obama se danas sastao u Beloj kući za kongresnim liderima iz obe stranke u pokušaju da predupredi obustavu rada federalne vlade krajem ove nedelje do koje će doći ukoliko ne bude postignut sporazum o budžetu.

On je dodao da su republikanski i demokratski lideri “bliže sporazumu o finansiranju rada federalne vlade do kraja tekuće godine nego ikada do sada”. Obama je takodje nagovestio da će se predsednik Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner, i lider senatske većine, demokrata Heri Rid, sastati odvojeno kasnije tokom dana. U slučaju da sporazum ni tada ne bude postignut, Obama je rekao da će dvojicu kongresnih lidera ponovo pozvati na razgovore u Belu kuću u sredu.

Federalna vlada je funkcionisala na osnovu niza privremenih budžetskih mera od oktobra prošle godine pošto stranački lideri u Kongresu nisu bili u stanju da postignu konačan dogovor o budžetu za tekuću fiskalnu godinu.

Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner je, sa svoje strane, rekao da će republikanski pregovarači nastaviti da se zalažu za najveće moguće smanjenje vladinih troškova, ponudivši i usvajanje nove privremene mere do postizanja konačnog sporazuma.

Medjutim, predsednik Obama je rekao da je protiv još jedne privremene mere osim ukoliko zakonodavci ne postignu saglasnost o suštini budžetskog sporazuma i ukoliko im je potrebno samo kraće vreme za njegovo konačno usvajanje.

XS
SM
MD
LG