Linkovi

Novi plan za smanjenje deficita


Sat u Njujorku sa cifrom koja predstavlja nacionalni dug SAD
Sat u Njujorku sa cifrom koja predstavlja nacionalni dug SAD

Američki predsednik Barak Obama se priprema da narednih dana iznese nove planove za smanjenje federalnog deficita, delimičnim smanjenjem državnih programa zdravstvenog osiguranja za starije i siromašne osobe.

Predsednikov savetnik, Dejvid Plaf, kao gost današnjih televizijskih programa, nije izneo detalje Obaminog plana. Ipak, rekao je da će predsednik podržati povećanje poreza za Amerikance sa visokim prihodima, kao i kresanje troškova državnih programa zdravstvenog osiguranja „Mediker“ i „Medikejd“.

Obama će o tome govoriti u sredu, u vreme kada su demokratski i republikanski lideri odahnuli posle žučnog sukobljavanja oko ovogodišnjeg budžeta, koje se završilo dogovorom u 11 sati noću prošlog petka, čime je u poslednjem trenutku izbegnuto zatvaranje državnih službi u ponoć. Kongresni pomoćnici narednih dana treba da usaglase detalje tog sporazuma, na osnovu kojeg se administracija finansira do kraja septembra.

Povremeno žučna rasprava je u petak pred ponoć dovela do dogovora koji predviđa desetine milijardi dolara kratkoročnih ušteda u odnosu na sadašnji nivo troškova, ali je rasprostranjeno uverenje da je to samo uvod u žestoko sporenje oko dugoročnih fiskalnih troškova koji dostižu hiljade milijardi dolara.

Dejvid Plaf, kao gost TV mreže „ABC“, danas je potvrdio da je predsednik i dalje čvrsto rešen da smanji troškove. On je ipak objasnio da administracija želi da bude sigurna da to smanjenje neće da nanese štetu obrazovnim programima, ulaganju u infrastrukturu ili finansiranju istraživanja i razvoja. Očekuje se da će se i predstojeća kongresna bitka voditi duž partijskih linija, pri čemu će republikanci nastojati da izdejstvuju smanjenja prvenstveno u socijalnim programima, uz smanjenje stopa korporativne poreze i uglavnom nepromenjen porez na prihod.

Demokrate najavljuju da će se boriti za očuvanje većine socijalnih programa i povećanje poreza za bogate Amerikance. Obe strane tvrde da će njihovi suptstavljeni planovi uticati na smanjenje deficita i podsticanje dugoročnog ekonomskog rasta.

XS
SM
MD
LG