Linkovi

Obama i Kameron hvale partnerstvo dve zemlje


Obama i Kameron hvale partnerstvo dve zemlje
Obama i Kameron hvale partnerstvo dve zemlje

Britanski premijer Dejvid Kameron doputovao je u trodnevnu posetu Sjedinjenim Državama, a očekuje se da će Avganistan biti dominantna tema njegovih razgovora sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Obama i Kameron u sredu se sastaju u Beloj kući, a očekuje se da će razgovarati o Avganistanu, Iranu, Siriji i predstojećim samitima Grupe 8 i NATO. U čast britanskog premijera biće priredjena državna večera u Beloj kući.

U zajedničkom autorskom tekstu objavljenom u dnevniku Vašington Post, predsednik i premijer su veličali američko-britanski savez kao “partnerstvo srca, vezano istorijom, tradicijom i vrednostima.” Prema njihovim rečima, SAD i Britanija saradjuju sa partnerima unutar G-8 i G-20 da bi pomogli da se otvore nova radna mesta, održi globalni ekonomski oporavak i stane uz Evropu u rešavanju dužničke krize dok se ujedno suzbijaju “nesmotrene finansijske prakse” koje su skupo koštale poreske obveznike.

Predsednik Obama i premijer Kameron takodje su izjavili da su ponosni na napredak koji su njihovi vojnici ostvarili u Avganistanu, ali su primetili da nedavni dogadjaji pokazuju da je ta misija i dalje komplikovana, iako nisu precizirali na koje dogadjaje se opaska odnosi.

Inače, predsednik Obama, koji je strasni ljubitelj košarke, i premijer Dejvid Kameron, zajedno su otputovali u Dejton u Ohaju, gde će prisustvovati košarkaškoj utakmici NCAA plej-ofa. Bela kuća je saopštila da je utakmica u Ohaju jedan od dogadjaja za vreme Kameronove zvanične posete koja “odslikava specijalan odnos” SAD i Britanije. Obama i Kameron se, posle utakmice, u utorak uveče vraćaju u Vašington.

XS
SM
MD
LG