Linkovi

Predsedavajući Predstavničkog doma podneo ostavku


Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner odlazi nakon konferencije za novinare na Kapitol hilu
Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner odlazi nakon konferencije za novinare na Kapitol hilu

Republikanski kongresmen iz Ohaja Džon Bejner saopštio je da podnosi ostavku u Kongresu, navodeći da će prepustiti svoje mesto krajem oktobra

Predsedavajući Predstavničkog doma odlučio se na taj potez zato što bi, kako je poručio, duži spor u pogledu njegovog liderstva naneo nepovratnu štetu Predstavničkom domu.

Republikanac iz Ohaja rekao je da je svakako planirao da napusti položaj predsedavajućeg do kraja godine, ali da je odlučio da to uradi ranije zato što je nezadovoljstvo konzervativaca pretilo da ugrozi Predstavnički dom.

“Prvi zadatak bilo kojeg predsedavajućeg je da štiti instituciju koju svi volimo. Ovo nema veze sa mnom, već sa ljudima i institucijom”, naglasio je Bejner.

Član Kongresa od 1990, Bejner je bio pod pritiskom desnog krila Republikanske stranke u pogledu niza pitanja. Konzervativci traže da se u bilo koji zakonski predlog o finansiranju vlade, posle isticanja ovogodišnjeg budžeta prvog oktobra, unese odredba o oduzimanju federalnih fondova organizaciji koja se zalaže za reproduktivno zdravlje žena “Planned parenthood”. Taj zahtev su međutim odbacili pragmatičniji zakonodavci.

Bejner podržava vellki broj konzervativnih stavova, od federalne potrošnje do protivljenja abortusu, ali nije saglasan sa zatvaranjem vlade da bi se postigli ti ciljevi.

Moja svakodnevna misija je da se borim za manju, jeftiniju i odgovorniju vladu. Poslednjih pet godina, naša većina promovisala je konzervativne reforme koje će pomoći našoj djeci i unucima. Ponosan sam na ono što smo postigli”, rekao je predsedavajući Predstavničkog doma. Takođe je rekao da će kongresmen iz Kalifornije, Kevin Mekarti, biti njegov odličan naslednik.

Predsednik Barak Obama pohvalio je Bejnera kao dobrog čoveka i patriotu koji se držao svoje reči. Obama je naglasio da se nada da će novi predsedavajući razumeti da političari mogu da imaju veoma različite stavove, ali da zbog toga ne bi trebalo da zatvaraju vladu ili ugrožavaju američku ekonomiju.

Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi ocenila je da će Bejnerova ostavka da izazove velike potrese. Nakon vesti o Bejnerovoj ostavci, pojedini republikanski zakonodavci saopštili su da neće podržati zatvaranje vlade naredne nedelje da bi se sprečilo finansiranje organizacije “Planned parenthood.”

XS
SM
MD
LG