Linkovi

Al-Kaida i dalje preti


Snimak bin Ladena pronadjen u kompleksu u kojem je živeo
Snimak bin Ladena pronadjen u kompleksu u kojem je živeo

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Tom Donilon, kao gost programa TV mreže NBC, izjavio je da se opasnost od Al-kaide nastavlja, uprkos smrti Osame bin Ladena. On je danas rekao da Sjedinjene Države ne mogu da računaju da je Al-kaida „strateški poražena“, ali je dodao da je uklanjanje Bin Ladena „stvarno važna prekretnica“ u razbijanju terorističke organizacije.

Donilon je rekao da je količina materijala zaplenjenog u Bin Ladenovoj kući u Abotabadu u Pakistanu, jednaka „manjoj školskoj biblioteci“ i predstavlja najveću zbirku obaveštajnih terorističkih podataka koja je ikada prikupljena. Savetnik za bezbednost je rekao da nema dokaza da je Pakistanska vlada znala da je Bin Laden živeo manje od 60 kilometara od Islamabada. Ipak, vođa Al-kaide, objasnio je Donilon, morao je imati u zemlji neku vrstu mreže koja mu je pomagala, dodavši da to mora da se istraži.

Sjedinjene Države su juče objavile nekoliko video snimaka koje su američki komandosi zaplenili u Bin Ladenovom skrovištu. Na snimcima on gleda sam sebe na televizijskom ekranu i uvežbava saopštenja koja će da uputi svetu. Jedan funkcioner obaveštajnje službe je saopštio novinarima da video snimci, komjuterski diskovi i ostali materijal, pokazuju da Bin Laden u svakom slučaju nije bio samo „figura“, već je imao aktivnu ulogu u odlučivanju o Al-kaidinim operacijama.

Bin Laden je po svemu sudeći vodio računa o tome kako će da se prikaže svetu. Na jednom snimku se vidi kako posmatra televizijske izveštaje o sebi. Na tom snimku, brada mu je znatno osedela. Međutim na drugom snimku, očigledno je da je ofarbao bradu u crno i pažljivo je potkresao za snimanje video poruke.

Savetnik za bezbednost je takođe rekao da zamenik vođe Al-kaide, Ajman al-Zavahri, nije bio u blizini kada je Bin Laden ubijen i da se traganje za njim nastavlja.

XS
SM
MD
LG