Linkovi

Klinton i Ešton: BiH mora prevazići podele


Državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sa članovima Predsedništva BiH

Neprihvatljivo je da 17 godina nakon rata neki još uvijek dovode u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, poručila u Sarajevu državna sekretarka

Sjedinjene Države i Evropska unija imaju jedinstven stav o Bosni i Hercegovini i dijele viziju o prosperitetnoj, stabilnoj i mirnoj državi koja će biti u potpunosti integrirana u euroatlantske institucije, izjavila je u utorak američka državna sekretarka Hilari Klinton nakon sastanka sa članovima državnog Predsjedništva.

Sastanku sa Predsjedništvom prisustvovala je i Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, koja je na zajedničkoj balkanskoj turneji sa Klinton.

„Mi vjerujemo da time što ćete postati članica EU i NATO će to dati mogućnost ovoj državi, a pogotovu mladim ljudima“, kazala je Klinton na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Neprihvatljivo je, dodala je ona, da 17 godina nakon rata neki još uvijek dovode u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH:

„Takav diskurs odvraća od pravog puta i ne podržava evropsku integraciju. Dejtonski sporazum se mora poštovati i sačuvati - točka. Dakle, moraju se napraviti potrebne promjene i moraju se nadvladati uski interesi, ali to pripada vama i predstoji vama, Bosni i Hercegovini. Ta odgovornost ne pripada nama.“

Sličnog je mišljenja i Ešton:

Želim da budem jasna - nema sumnje među 27 zemalja članica da je vaša budućnost u EU. Također sam ovdje da kažem da politički lideri u zemlji moraju poduzeti nešto da bi ta budućnost u EU bila realna, da postignu ono što velika većina građana ovdje želi. Jako je važno da se ide dalje od domaćih podjela, političkog rivalstva i uskih interesa.“

U ime domaćina novinarima se obratio predsjedavajući državnog Predsjedništva Bakir Izetbegović. Zahvalio se gošćama što i dalje iskazuju interesovanje za BiH podsjetivši da su i SAD i EU puno uložile u stabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini:

„Trenutačni zastoj u reformskim procesima mora biti prevaziđen. SAD i EU će sigurno pomoći, ali posao moraju uraditi domaći lideri. Učinit će to kada prevaziđu uske interese, kada izađu iz prevaziđenih i potrošenih i političkih i nacionalističkih šablona i pokažu više spremnosti da gledaju u budućnost i postignu neophodne kompromise.“

Prije sastanka sa članovima državnog Predsjedništva, Klinton je u Ambasadi Sjedinjenih Država u Sarajevu razgovarala sa visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inckom i specijalnim predstavnikom EU za BiH Peter Sorensenom.

Nakon konferencije za novinare u Predsjedništvu, američka državna sekretarka i visoka predstavnica EU putuju u Beograd, odakle u večernjim satima odlaze u Prištinu.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG